Italiensk foccacia med rosmarin

Foccacia

Findes der noget bedre end italiensk foccacia? Jeg er pjattet med det og bruger det som tilbehør og til sandwiches. Det er nemt at lave og for at få den helt rigtige smag og krumme, koldhæver jeg mit foccacia. Det hjælper mig rigtig meget, når jeg skal have gæster, fordi jeg ikke behøver bruge særlig meget tid på mit brød på selve dagen, jeg skal bruge det.

Hvad er foccacia?

Foccacia er en italiensk brødtype, der er kendt for sin luftige konsistens, fyldige smag og en skorpe dækket af olivenolie og salt. Det er et brød, du kan bruge til mange ting, du kan servere det som en lækker snack, som tilbehør til måltider eller endda som en base for sandwich. En af de mest afgørende trin i at opnå den perfekte foccacia er koldhævningen.

Koldhævning

Koldhævning er en proces, hvor dejen får lov til at gære ved køligere temperaturer i længere tid, typisk i køleskabet, i stedet for at hæve ved stuetemperatur i kortere tid. Der er flere fordele ved at koldhæve sin foccacia:

 1. Forbedret smag: Når dejen får lov til at gære ved lavere temperaturer over en længere periode, udvikler smagene sig dybere. De naturlige enzymer i melet nedbryder kulhydrater til sukkerarter, hvilket resulterer i en mere velsmagende brødsmag. Det er egentlig en fermenteringsproces, som gør, at glutenstrukturen kan udvikle sig, hvilket giver en bedre tekstur og krumme i brødet.
 2. Luftigere konsistens: Koldhævning resulterer i en mere luftig og let krumme i foccaciaen. Den langsomme fermentering skaber små luftbobler, der giver brødet en blød og elastisk tekstur. Dette gør foccaciaen mere behagelig at spise og lettere at fordøje.
 3. Bedre struktur og holdbarhed: Under koldhævning får glutenet i dejen tid til at udvikle sig mere fuldstændigt, hvilket fører til en stærkere struktur. Det betyder, at foccaciaen holder sig frisk længere og har bedre holdbarhed.
 4. Tidsbesparelse og fleksibilitet: En anden fordel ved koldhævning er, at det giver dig mulighed for at forberede foccaciadejen på forhånd og opbevare den i køleskabet i op til 24 timer, før du bager den. Dette gør det nemmere at planlægge og tilpasse sig din tidsplan. Du kan for eksempel forberede dejen aftenen før og bage frisk foccacia til dine gæster.

Kort sagt: koldhævning af foccaciadejen fører til et mere velsmagende, luftigt og holdbart brød. Resultatet er bestemt værd at vente på, så næste gang du laver foccacia derhjemme, skal du prøve at koldhæve dejen for at opnå det bedste resultat.

Foldning – ikke æltning

Jeg ælter ikke mit foccacia. Det gør jeg ikke, fordi det skal koldhæves. I stedet så strækker og folder jeg dejen en gang imellem, imens dejen hæver. På den måde aktiverer jeg glutennettet i dejen, og jeg får en lækker krumme og længere holdbarhed på brødet. En kæmpe fordel er, at jeg ikke får fedtede fingre eller behøver at bruge en maskine til at ælte. Se hvordan jeg folder dejen her.

Foldning af foccaciadej
Foccacia

Italiensk foccacia med rosmarin

Myfoodblog.dk
Forb. tid 1 day
Tilb. tid 25 minutter
Samlet tid 1 day 25 minutter
Ret Tilbehør
Køkken Italiensk
Antal 4 Personer

Ingredienser
  

 • 3 dl. vand
 • 7 g. salt
 • 400 g. hvedemel
 • 13 g. gær
 • 2 spsk. olivenolie
 • olivenolie til ovenpå
 • flagesalt
 • tørret rosmarin

Sådan gør du
 

 • Rør gæren ud i vandet, og tilsæt salt, hvedemel og de 2 spsk. olivenolie. Rør det godt rundt.
 • Lad dejen hæve i 30 min. med et rent klæde over
 • Fold dejen ved at tage fat i det øverste højre hjørne af dejen og stræk den op, hvorefter du lægger den ind på midten af dejen. Gentage med alle hjørnerne et efter et
 • Lad dejen hæve 30 min. igen med et rent klæde over
 • Gentag processen med at hæve og folde to gange mere – 3 gange i alt
 • Sæt dejen i køleskabet med film over til næste dag
 • Ca. 2 1/2 time før, du skal bruge brødet, tager du dejen ud af køleskabet og kommer den i en form med lidt olivenolie i bundet eller bagepapir. Lad dejen hæve til dobbeltstørrelse- tager ca. 1-2 timer
 • Tænd ovnen på 220 grader og lav fordybninger i dejen med fingrene. Der skal gerne komme bobler i dejen, når du gør det. Hæld olivenolie, rosmarin og flagesalt ovenpå dejen
 • Når ovnen er varm, sættes foccaciaen i ovnen i 25-30 min., til den har fået en flot, gylden skorpe

Noter

Foccacia kan fryses, når det er bagt. Smager skønt både koldt og lunet. 
Keyword Brød, Foccacia, koldhævning, Rosmarin

Andre italienske opskrifter

Myfoodblog.dk
Myfoodblog.dk

Velkommen til Myfoodblog.dk, mit kreative hjertebarn, hvor du finder et sandt festfyrværkeri af smag og nydelse. Jeg er Stine Bengtsson, madentusiast og hjernen bag denne madblog. Her deler jeg mine lidenskaber for madlavning, oplevelser ved bordet og kærligheden til madens univers.

Leder du efter opskrifter til uforglemmeligt gæstemad, der ikke giver sved på panden? Så er du kommet det rette sted! Jeg har sammensat en skattekiste af inspirerende retter fra alverdens køkkener. Du skal bare følge mine trin, og dine gæster vil elske din madlavning.

Mine anmeldelser af kogebøger guider dig til de bedste kulinariske eventyr, og vinanbefalingerne sætter prikken over i’et på dine måltider. For ikke at nævne mine anmeldelser af restauranter, både nær og fjern. Så kom, lad os udforske den vidunderlige verden af mad sammen.

Så dyk ind i Myfoodblog.dks univers og lad dig lokke af duftende aromaer, farverig præsentation og min passion for mad. Glem sved på panden og lad dig forkæle med kulinariske glæder, der bare venter på at blive opdaget.

Find me on: Web | Facebook

2 Comments

 1. Kenneth Sørensen
  30. december 2023 / 11:13 pm

  Hvad er størrelse på den bage form du har brugt?

  • Myfoodblog.dk
   Forfatter
   31. december 2023 / 2:11 pm

   Hej Kenneth. Jeg mener, den var 20×20 cm.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Content is protected !!