Hjemmelavet stracciatella ost med ovnbagte tomater

Stracciatella ost med ovnbagte tomater er en perfekt forret. Stracciatella er en italiensk ost, du kan bruge, ligesom du bruger de to andre italienske oste mozzarella og burrata. Alle tre oste stammer fra den samme grundopskrift, men de bliver formet på forskellige måder, og dermed opstår deres forskellige konsistenser. Her får du opskriften på den super nemme hjemmeversion.

Stracciatella med ovnbagte tomater

Hvad er stracciatella?

Når man som dansker hører navnet stracciatella, tænker de fleste nok på den italienske is lavet på mælk og indeholder små stykker chokolade. Stracciatella betyder på italiensk “lille strimmel” eller “lille revne”. I dette tilfælde er stracciatella en bløde ost, lavet af strimler af mozzarella, som er blevet revet i mindre stykker og blandet med fløde. Navnet beskriver den karakteristiske trådede og revnede tekstur, som denne ost har. Det kan også referere til en type italiensk suppe lavet med ost og bouillon, som indeholder små “strimler” af æg, der er revet i suppen. Både osten og isen er begge inspireret af suppen.

Frisk mozzarella revet i stykker

Hvor køber man osten?

Stracciatella er en alsidig ost, der kan bruges på forskellige måder i køkkenet. Du finder den ikke i de danske kølemontrer i supermarkederne – endnu får jeg lyst til at sige, for jeg tror, den er på vej. Ligesom burrata først er blevet populært for et par år siden, så tror jeg, stracciatella bliver det næste. Jeg er blevet kæmpe fan af den bløde konsistens, som den har. Derfor serverer jeg den gerne som forret eller before-dinner dip til en italiensk middag. Det gode ved osten er, at det kun tager 5 min. at bikse en lynversion af den sammen. Hvis du bare har lidt fløde og en frisk mozzarellakugle, er den hurtigt lavet. Den kan sagtens laves dagen i forvejen. Du kan variere tilbehøret alt efter, hvad du lige har i køleskabet.

Stracciatella in the making

Hvad kan du bruge den til?

Her er nogle forslag til, hvordan du kan bruge stracciatella ost:

 1. Som topping på pizza: Stracciatella kan smelte let og fordeles jævnt over pizzaen for at tilføje en cremet og blød smag. Du kan bruge den som en erstatning for mozzarella eller kombinere de to oste på din pizza.
 2. Som en del af en caprese-salat: Stracciatella kan skæres i mindre stykker og bruges som en erstatning for mozzarella i en caprese-salat. Sammen med friske tomater, basilikum og en god olivenolie vil osten tilføje en ekstra dimension til salaten.
 3. Som fyld: Stracciatella er en af ingredienserne i burrata, men du kan også bruge den som fyld i andre retter, som ravioli eller fyldte squashblomster.
 4. Som en dip: Stracciatella kan blandes med andre ingredienser så som hvidløg og urter og serveres som en dip til grøntsager, brød eller chips.
 5. Som en erstatning for creme fraiche eller fløde i saucer: Osten bruges til at tilføje en cremet smag til saucer og dressinger, hvor du normalt ville bruge creme fraiche eller fløde.

Disse er blot nogle af de mange måder, som du kan bruge osten i køkkenet. Det er en alsidig ost, der kan tilføje en blød og cremet smag til mange forskellige retter.

Forskellen på mozzarella, burrata og stracciatella

Mozzarella, burrata og stracciatella er tre forskellige typer italienske oste, der alle er lavet af mælk og grundopskrift. Men der er nogle forskelle på dem.

Mozzarella er en halvhård, frisk ost, der er lavet af komælk eller bøffelmælk. Den har en elastisk tekstur og en mild smag, og den bruges ofte i pizza, pasta og salater.

Burrata er en blød ost, der også er lavet af komælk eller bøffelmælk. Den består af en ydre skal af mozzarella, der er fyldt med en blød kerne af stracciatella og fløde. Burrata har en rig smag og en cremet konsistens. Den bruges ofte i salater, på bruschetta eller som en enkeltstående ret.

Stracciatella er en blød ost, der er lavet af strimler af mozzarella, der er blevet revet i mindre stykker og blandet med fløde. Den har en silkeagtig konsistens og en mild smag, og den bruges ofte som en fyldning i burrata eller som en topping på pizza eller bruschetta.

Så kort sagt, mozzarella er en halvhård ost, mens burrata og stracciatella begge er bløde oste.

Se her, hvordan Caputo Brother Creamery fra USA laver de tre oste. Jeg er vild med det! Se video her.

Stracciatella

Hjemmelavet stracciatella med ovnbagte tomater

Myfoodblog.dk
Forb. tid 5 minutter
Tilb. tid 2 timer 25 minutter
Ret dip, Forret
Køkken Italiensk
Antal 4 personer

Ingredienser
  

 • 500 g cherrytomater
 • 2 stk. mozzarellakugler
 • 1 dl fløde 38 %
 • 1 tsk. tørret oregano
 • olivenolie god
 • salt og peber

Sådan gør du
 

Tomater

 • Tænd ovnen på 230 grader
 • Kom lidt olie i et ovnfast fad, vask tomaterne og kom dem i fadet
 • Krydder tomaterne med salt, peber og oregano, og rul dem godt i olien
 • Giv hver tomat et stik med en skarp kniv for at undgå, de revner for meget
 • Kom tomaterne i ovnen i 1 time og 15 min.

Stracciatella

 • Hæld vandet fra mozarella-kuglerne
 • Riv mozzarellaen i små stykker
 • Hæld fløden over mozzarellaen
 • Krydr med salt og peber
 • Stil stracciatellaen i køleskabet i mindst 1 time, men gerne natten over

Anret

 • Hæld lidt olivenolie ud over straciatellaen, kom de lune tomater ovenpå og drys lidt basilikum over. Du kan evt. også pynte med lidt pistacienødder eller pinjekerner. Servér et nybagt foccaciabrød til eller ristet italiensk brød.
Keyword italiensk, italiensk ost, ovnbagt, tomater
 • Nduja sauce

  Nduja, den italienske delikatesse, der har taget madverdenen med storm. Denne krydrede, smørbare salami fra Calabrien er en sand skat…

 • Mascarpone

  Vidste du, du kan lave hjemmelavet mascarpone? Det kan du, og det er ret nemt. Det eneste du skal bruge…

 • Varme hveder – langtidshævede

  Jeg elsker varme hveder! I min familie får vi altid hveder aftenen før Store bededag (Du kan læse om store…

Myfoodblog.dk
Myfoodblog.dk

Velkommen til Myfoodblog.dk, mit kreative hjertebarn, hvor du finder et sandt festfyrværkeri af smag og nydelse. Jeg er Stine Bengtsson, madentusiast og hjernen bag denne madblog. Her deler jeg mine lidenskaber for madlavning, oplevelser ved bordet og kærligheden til madens univers.

Leder du efter opskrifter til uforglemmeligt gæstemad, der ikke giver sved på panden? Så er du kommet det rette sted! Jeg har sammensat en skattekiste af inspirerende retter fra alverdens køkkener. Du skal bare følge mine trin, og dine gæster vil elske din madlavning.

Mine anmeldelser af kogebøger guider dig til de bedste kulinariske eventyr, og vinanbefalingerne sætter prikken over i’et på dine måltider. For ikke at nævne mine anmeldelser af restauranter, både nær og fjern. Så kom, lad os udforske den vidunderlige verden af mad sammen.

Så dyk ind i Myfoodblog.dks univers og lad dig lokke af duftende aromaer, farverig præsentation og min passion for mad. Glem sved på panden og lad dig forkæle med kulinariske glæder, der bare venter på at blive opdaget.

Find me on: Web | Facebook

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Content is protected !!