Thy Whisky Distillery

Sommerferien gik i år grundet Coronaen til Jylland, hvor Thy Whisky Destillery blev besøgt. Fordi Jesper (min kæreste) sælger vin til hverdag, besøger vi ofte vingårde og destillerier på vores rejser rundt om i verdenen. Jeg er ikke selv den store fan af whisky, men det er der andre i min familie, der er. Til gengæld er jeg vild med iværksættere, nytænkere og nørderi – og det finder man masser af på Thy Whisky Distellery.

Rundvisning

Vi havde bestilt pladser til whiskysmagningen i god tid i forvejen, og det viste sig at være en rigtig god idé. Der var nemlig fuldt booket op, selvom det var en rigtig flot sommerdag. Smagningen koster 200 kr. pr. mand.

Thy Whisky Destillery er ikke blot et whiskydestilleri, det er også en økologisk gård. Og første stop på vores rundvisning var da også hos køerne.

Økologisk gård

Thy Whisky Destillery ligger på den økologiske slægtsgård Gyrup, som har været i familiens eje siden 1300-tallet. Gården leverer mælk til Thiese, og det kan bl.a. købes i Irma under navnet Irma Gårdmælk fra Gyrup. Mælken har et naturligt fedtindhold og bliver holdt så naturlig som muligt. Der bliver også lavet Vesterhavsost af deres mælk. De har 200 malkekøer, og der kommer 200 kalve om året på gården.

Vi var så heldige at se en lille kalv 2 timer efter, den var blevet født. Det er ikke så tit, en københavner som mig får lov til det. Så jeg gjorde store øjne, da jeg så, at dele af moderkagen stadig hang ud af koen, og kalven stadig havde navlestrengen hængende.

Økosystem

Man kan spørge sig selv, hvorfor man på rundvisningen får vist køer og stalde – for hvad har det med et whiskey destilleri at gøre? Det har rigtig meget med Thy Whisky Destillery at gøre, da både gården og whiskydestilleriet er så smart udtænkt, at de indgår i et samlet økosystem. Kornet kommer fra deres egne marker, og restproduktet fra whiskyproduktionen bliver givet videre til køerne som foder. Der er ikke noget at sige til, at de spiser det som slik!

Eget malteri

Thy Whisky Destillery har været nødsagdet til at bygge deres eget malteri, da de danske malterier ikke malter kornet, som man gerne vil have det, når man skal bruge det til whisky. Alternativt kan man købe det i Holland eller Belgien.

Thy Whisky Destillery laver 400-500 tons malt om året, hvoraf 100 tons går til deres egen produktion. De har selv tegnet malterier og fået en smed til at fremstille det, da det ikke kunne købes nogle steder. Så det er ret specielt at være på rundvisning hos dem.

Eget vand

Whiskyen laves på vand fra gårdens egen brønd. Det er endnu en idé om at være en del af et økosystem. De producerer 40.000 liter whisky om året på gården, som adskillige gange har vundet priser for den fantastiske smag.

Whiskeyen

I 2020 blev Thy Whisky Destillerys whisky No. 9 Bøg Single Malt kåret til Europas bedste. Den fik 96,5 point ud af 100 i Jim Murry’s Whisky Bible. Det vil sige, Thy Whisky Destillery nu er i top 100 over de bedste whiskyer, der er blevet bedømt i de sidste 20 år. Det er en rigtig flot udmærkelse.

Smagningen

Efter en god rundvisning på gården, der tog os gennem stalden og videre ind til malteriet og destilleriet, var det tid til smagningen. Smagningen foregår i deres helt nye smagerum, som er smagfuldt indrettet og udstyret med store plankeborde.

Ost og kød

Først startede vi med at smage lidt Thybo-ost fra Thiese, som var lavet på deres mælk. Og noget bresaola, som var lavet på kød fra deres Galloway-køer. Det var virkeligt lækkert.

Øl

Vi fik også lov at smage et par af de øl, som bliver brygget på Thy Whisky Destillerys malt.

En spelt-øl fra Thisted Bryghus.

Og en Almagamator som er en IPA fra Gamma Brewing. Den havde en meget intens og fantastisk citrussmag.

No. 12 Kornmodnet

Vi fik lov at smage 3 forskellige whiskys. Den ene var No. 12 Kornmodnet, som er en single malt whisky, der laves på 200 liters tønder.

Tønderne er tidligere brugt til burbon whisky eller sherry, hvilket giver en bitterhed til whiskyen lidt hen ad kaffe og mørk chokolade. Derudover kan man smage sherry/bourbon. Der er lavet 500 flasker. Den blev frigivet i maj 2020 og koster 1000 kr., men er udsolgt på destilleriets hjemmeside. Men bare rolig, den kan stadig fås, jeg kender nemlig et sted.

Destillery edition – cask 61-62

Derefter fik vi lov at smage en whisky, som blev lanceret, da de åbnede deres smagerum. Den kan ikke købes og har en alkoholprocent på 61,7 % og havde ligget på sherry fade i 4 år. Der er brugt karamelmalt, som giver den en brændt karamelsmag/duft, og derudover smager den en smule af aprikos. Virkelig lækker.

Udsolgt

Skæbnen ville, at de havde udsolgt af whiskeys den dag, vi var der, fordi de havde været så godt besøgt hen over sommeren. Ja, alle københavnere har vist været i Jylland i år grundet Corona. Så der blev ikke købt noget med hjem denne gang.

New release

I september 2020 udkom Thy Whisky Destillery med deres nyeste skud på stammen Spelt-Rye. Den koster kun 700 kr. på deres hjemmeside, men jeg ved, den også kan købes i Husted Vin i Nordre Frihavnsgade nr. 36, hvor du kan møde min Jesper. Der kan du også købe No. 12 Kornmodnet. Men der er kun en håndfuld flasker tilbage, da de ikke laver mange af hver.

Så hvis du skal bruge en lækker værtinde-/værtsgave eller en tidlig julegave til en, der elsker whisky, så ville jeg bruge pengene på en whisky fra Thy Whisky Destillery.

Alt i alt

Selvom jeg ikke er til whisky, havde jeg en fantastisk oplevelse på Thy Whisky Destillery. Passionen var tydelig og håndværket helt i top. Jeg kan varmt anbefale et besøg.

Denne anbefaling er ikke sponsoreret, men ene og alene et udtryk for min egen begejstring for et produkt.

Thy Whisky Destillery

Gyrupvej 14

7752 Snedsted

Myfoodblog.dk
Myfoodblog.dk

Velkommen til Myfoodblog.dk, mit kreative hjertebarn, hvor du finder et sandt festfyrværkeri af smag og nydelse. Jeg er Stine Bengtsson, madentusiast og hjernen bag denne madblog. Her deler jeg mine lidenskaber for madlavning, oplevelser ved bordet og kærligheden til madens univers.

Leder du efter opskrifter til uforglemmeligt gæstemad, der ikke giver sved på panden? Så er du kommet det rette sted! Jeg har sammensat en skattekiste af inspirerende retter fra alverdens køkkener. Du skal bare følge mine trin, og dine gæster vil elske din madlavning.

Mine anmeldelser af kogebøger guider dig til de bedste kulinariske eventyr, og vinanbefalingerne sætter prikken over i’et på dine måltider. For ikke at nævne mine anmeldelser af restauranter, både nær og fjern. Så kom, lad os udforske den vidunderlige verden af mad sammen.

Så dyk ind i Myfoodblog.dks univers og lad dig lokke af duftende aromaer, farverig præsentation og min passion for mad. Glem sved på panden og lad dig forkæle med kulinariske glæder, der bare venter på at blive opdaget.

Find me on: Web | Facebook

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Content is protected !!