Anmeldelse: Kondos japanske køkken

Indeholder reklame for bla. Muusmann Forlag. Har du ikke forsøgt dig med den japanske kogekunst endnu, så er kogebogen Kondos japanske køkken en rigtig god hjælp for begyndere. Interessen for japansk mad stammer fra hans barndom. Kondo er nemlig født af en japansk far og en dansk mor. Han skriver selv i bogen, at retterne er tiltænkt at være tilbehør, hvilket stemmer godt overens med en typisk japansk middag. En japansk middag består nemlig af mange små retter. Der er altid ris, suppe, tofu, fisk, en dessert, nogle rå eller kogte grøntsager. Det er dét Kondos kogebog lægger op til.

Kondos japanske køkken

Japansk kogekunst

Jeg er selv blevet helt pjattet med det japanske køkken. Så pjattet, at jeg lige har afholdt en masterclass i min Facebook-gruppe Gæstemad – uden sved på panden!, hvor jeg lærte værter og værtinder at lave en 4-retters japansk gæstemiddag. Mine japanske ingredienser køber jeg hos Pandasia (reklamelink), som er en asiatisk købmand på nettet. Japansk mad kræver nemlig lidt anderledes råvarer, end hvad jeg lige har i mit køleskab. Heldigvis holder de japanske saucerne og ingredienser sig længe og kan bruges til rigtig mange ting. Så jeg køber gerne stort ind, når jeg mangler noget.     

Det jeg godt kan lide ved det japanske køkken er, at opskrifterne ofte er forholdsvis enkle. Det er saucerne, der giver retterne smag, og retterne emmer af umami, som er den 5 grundsmag, der virkelig giver en dybde. Det gør, at man føler sig mæt og tilfreds på en helt anden måde.  

Kondos japanske køkken

Kondos japanske køkken fra Muusmann Forlag (reklame) gennemgår alt lige fra køkkengrej til en liste med forklaring af særlige ingredienser. Den lærer dig alle de basale saucer og retter at kende. Opskrifterne er de samling af klassiske, traditionelle grundopskrifter, som man umiddelbart forbinder det japanske køkken med, hvis man ikke nævner sushi. Han har opskrifter på, hvordan man laver alt lige fra gyozaer, misosuppe, ramen, nudler og kimchi. Så hvis du er interesseret i at lære mere om, hvordan du forholdsvis simpelt kan kaste dig ud i dette madlavningseventyr, som det er at lave japansk mad, så er bogen perfekt. Det er bestemt en bog, som jeg er glad for at have stående på hylden herhjemme. Bogen kan bl.a. købes på Saxo for 299,95 her.

Kogebog Kondos japanske køkken

Billederne

Billederne i bogen er meget enkle. Det er maden, der er i fokus. Dog kunne jeg godt ønske mig, de var lidt mere indbydende at se på. De får ikke mine tænder til at løbe i vand. Det er kun fordi, jeg kender mange af retterne i forvejen, at jeg får lyst til at lave dem. Det, synes jeg, er rigtig ærgerligt. Men det er nok meget typisk for japansk madlavning. Det er smagen, der er den vigtigste.

Opskrift på tempura fra kogebogen Kondos japanske køkken

Konkurrence

I samarbejde med Muusmann Forlag (reklame) laver jeg en konkurrence, hvor du kan vinde kogebogen Kondos japanske køkken. For at deltage i konkurrencen, skal du modtage mit nyhedsbrev. Nyhedsbrevet bliver sendt ud hver søndag og kan indeholde en opskrift, en anmeldelse af en kogebog, en anmeldelse af en restaurant eller en anbefaling af en køkkenmaskine. Derudover vil du også modtage tilbud om at deltage i mine masterclasses, hvor du kan lære, hvordan du fx. laver en 4-retters japansk gæstemiddag eller andre markedsføringstilbud. Du kan skrive dig op til mit nyhedsbrev her. Vinderen trækkes lørdag den 29. maj kl. 12.00 og bliver kontaktet direkte.

Grøntsager i tempura

Tempura

Jeg elsker at servere grøntsager i tempura for mine gæster som en snack til et glas vin, inden vi skal spise. Så da jeg så Kondos opskrift på tempura, måtte jeg afprøve den. Tempura består i, at enten grøntsager, fisk eller kød bliver dyppet i en dej for derefter at blive friturestegt. Der er mange forskellige måder at lave tempuradej på, nogle opskrifter bruger æg, andre undvære det. Kondo bruger ikke æg i sin opskrift. I stedet for æg, bruger han mineralvand for at gøre dejen let og luftig. Det er forholdsvis simpelt at lave hans opskrift på tempura.

Grøntsager i tempura opskrift fra Kondos japanske køkken

Opskriften er gengivet med tilladelse fra Muusmann Forlag

Dej

150 g. selvhævende mel

250 g. kold mineralvand

Grøntsager

Fx. grøn peberfrugt, løg, gulerod, kartoffel, græskar, aubergine eller lignende i tynde skiver

50 g. selvhævende mel

Olie til friturestegning

Dressing

1 dl. dashi

1/2 dl. mirin

1/2 dl. soja

1 spsk. sukker

evt. 50 g. kinaradise

Sådan gør du:

Bland det kolde vand og det selvhævende mel til en tynd dej. Brug spisepinde til at blande dejen med, det er vigtigt, at du ikke pisker den for længe, da man så aktivere gluten i melet. Der må gerne være lidt melklumper i dejen.

Grøntsagsskiverne skal være tilpas tynde til at kunne tilberede i den varme olie, uden at skorpen bliver for mørk. Prøv dig frem, hvor mange grøntsager du skal have i forhold til mængden af dej, det afhænger af, hvilke du vælger.

Vend grøntsagerne i de 50 g. selvhævende mel, og dyp dem herefter i dejen.

Frituresteg grøntsagerne i varm olie, til de er sprøde.

Dressingen laves ved at blande dashi, mirin, soja og sukker i en gryde og varme det op ved lav temperatur.

Dressingen serveres lun. Tilsæt evt. finrevet kinaradise.

Vurdering af tempuraopskriften

Jeg har efterhånden prøvet mange forskellige opskrifter på tempura. Kondos opskrift er god og nem. Dejen får en perfekt sprødhed og smager lækkert. Men jeg synes, der er for meget dej rundt om grøntsagerne. Ved en rigtig japansk tempura må man ikke være i tvivl om hvilke grøntsager, der gemmer sig inde bag dejen, og det synes jeg godt kan være lidt svært i dette tilfælde. Især med blomkålen. Men dejen er lækker, og jeg kunne godt finde på at bruge den igen.

Vurdering af kogebogen Kondos japanske køkken

Alt i alt er jeg ret vild med kogebogen Kondos japanske køkken. Opskrifterne er simple og lige til at gå til. Derudover er der også en god variation af fisk, grill- og grøntsagsretter. Jeg skal helt klart afprøve hans retter på indbagte rejer (Ebi no awayuki koromoage), rejeris (kurumaebi no koumi itame) og grøntsagsomelet (okonomiyaki).

Andre japanske opskrifter

Er du blevet interesseret i andre japanske opskrifter, så kan du læse mine opskrifter på ramen, laks med miso og onigiri på to måder.

Laks med miso
Myfoodblog.dk
Myfoodblog.dk

Velkommen til Myfoodblog.dk, mit kreative hjertebarn, hvor du finder et sandt festfyrværkeri af smag og nydelse. Jeg er Stine Bengtsson, madentusiast og hjernen bag denne madblog. Her deler jeg mine lidenskaber for madlavning, oplevelser ved bordet og kærligheden til madens univers.

Leder du efter opskrifter til uforglemmeligt gæstemad, der ikke giver sved på panden? Så er du kommet det rette sted! Jeg har sammensat en skattekiste af inspirerende retter fra alverdens køkkener. Du skal bare følge mine trin, og dine gæster vil elske din madlavning.

Mine anmeldelser af kogebøger guider dig til de bedste kulinariske eventyr, og vinanbefalingerne sætter prikken over i’et på dine måltider. For ikke at nævne mine anmeldelser af restauranter, både nær og fjern. Så kom, lad os udforske den vidunderlige verden af mad sammen.

Så dyk ind i Myfoodblog.dks univers og lad dig lokke af duftende aromaer, farverig præsentation og min passion for mad. Glem sved på panden og lad dig forkæle med kulinariske glæder, der bare venter på at blive opdaget.

Find me on: Web | Facebook

1 Comment

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Content is protected !!