Onigiri er en japanske risbolle ofte formet som en trekant, men den kan også være rund. De findes med og uden fyld samt med forskellige slags toppings.
Ikke sushi
Du må endelig ikke forveksle onigiri med sushi. Til sushi bruger man kogte japanske ris, hvor man tilføjer riseddike, sukker og salt. Til onigiri bruger man bare helt neutrale, japanske ris. Ja, der tilføjes ikke engang salt.
Snack
Man spiser dem ofte i Japan som en let snack fx. til frokost, og de kan være bløde eller sprøde. Du får her to opskrifter på onigiri. Den ene, hvor risene er blandet med soya og den anden, som bliver penslet med en rød misosauce. Begge bliver stegt på panden, så de får en dejlig sprød overflade. Der er ikke fyld i disse onigiri, og jeg ville derfor serverer dem til et lækkert stykke laks eller kylling.
Onigiri med soya
Til 4 personer (der bliver ca. 8 stk.)
Du skal bruge:
2 dl. japanske ris (sushi ris)
2 dl. vand
2 spsk. soya
1 spsk. vegetabilsk olie
1 spsk. smør
1 tsk. kartoffelmel
Sådan gør du:
- Skyl risene i vand, indtil vandet bliver klart (ca. 4-5 gange)
- Dræn risene
- Kom vand over risene, og sæt dem i blød i 1/2 til 1 time
- Dræn vandet fra risene
- Kom risene i en gryde
- Tilsæt 4 dl. vand, og kom låg på gryden
- Når risene koger, skrue ned på lavt blus
- Risene koges svagt i 12 min.
- Sluk og lad risene stå i 10 min. med låg på
- Bland soyaen i risene og vend det forsigtigt rundt
- Form risen som trekanter. Hver trekant skal bestå af 60 g. ris
- Hvis de klistrer for meget, kan du komme risen i madlavningsfilm og derefter forme dem igennem filmen
- Kom lidt kartoffelmel i en si og drys et lille lag kartoffelmelstøv over hver trekant. Det må endelig ikke blive et tykt lag
- Kom lidt olien på panden, og opvarm panden
- Steg onigirierne på den ene side, til de er gyldne og sprøde ca. 5-7 min.
- Kom lidt mere olie på panden, vend onigirierne og steg dem 5-7 min. igen
- Kom en lille klat smør på hver onigiri, lad det smelte, og vend dem om på den anden side
- Gentag processen
- Servér
Onigiri med rød miso
Til 4 personer (der bliver ca. 8 stk.)
Du skal bruge:
2 dl. japanske ris (sushi ris)
2 dl. vand
1 spsk. rød miso
1 spsk. soya
1 tsk. mirin
1 spsk. vand
Sådan gør du:
- Skyl risene i vand, indtil vandet bliver klart (ca. 4-5 gange)
- Dræn risene
- Kom vand over risene, og sæt dem i blød i 1/2 til 1 time
- Dræn vandet fra risene
- Kom risene i en gryde
- Tilsæt 4 dl. vand, og kom låg på gryden
- Når risene koger, skrue ned på lavt blus
- Risene koges svagt i 12 min.
- Sluk og lad risene stå i 10 min. med låg på
- Form risen som trekanter. Hver trekant skal bestå af 60 g. ris
- Bland soya, miso, mirin og vand sammen
- Kom lidt olien på panden, og opvarm panden
- Steg onigirierne på den ene side et par minutter
- Pensl med misosaucen, og vend origirien. Vend den ofte, da misoen ellers brænder på
- Kom misosauce på den anden side og vend igen
- Blive ved med at vende og gør det ofte, indtil inigirierne er sprøde. Misoen må ikke brænde på
- Servér
Du kan stadig nå at være med
Den 3. til 6. maj afholder jeg japansk masterclass, hvor du lærer at lave en 4-retters japansk gæstemiddag. Skal du være med? Gå ind og læs meget mere om, hvordan det foregår, og hvad du lærer her. Hvis du tilmelder dig allerede nu, får du en bonus med, du ikke kan undvære.