Langtidsstegt flæskesteg

Langtidsstegt flæskesteg

Denne langtidsstegt flæskesteg er så mør, at den falder fra hinanden, bare du kigger på den. I mange år havde jeg selv svært ved at lave den perfekte flæskesteg, men så blev jeg stædig og begyndte at eksperimentere. Den endte med denne fantastiske opskrift, som har fået mange rosende ord med på vejen. Opskriften er konstrueret, så den ikke kan gå galt, og du vil få et perfekt resultat hver gang – hvis du følger den slavisk.  Derudover er det den perfekt julemad, fordi den passer sig selv i ovnen hele dagen, så du har tid til alt det andet. Jeg giver min mellem 5-6 timer i ved 130 grader. 

Hvilken steg

Jeg vælger altid en svinekam, da der er masser af kød på. Den er ikke så fed, som ribbensteg, og kan godt blive lidt tør. Men med denne opskrift bliver den lækker og mør. Når du vælger stegen, skal du sørge for, den har et fedtlag under sværen, ellers bliver sværen ikke sprød. Du kan også bruge ribbensteg til denne opskrift, men så vil jeg give den lidt kortere tid fx. 4 timer. Jeg køber gerne en økologisk steg og gerne hos en slagter, hvis det er til juleaften.

Rå flæskesteg
Flæskesteg

Langtidsstegt flæskesteg

Myfoodblog.dk
Forb. tid 30 minutter
Tilb. tid 6 timer
6 timer 30 minutter
Ret gris, Hovedret, Jul
Køkken dansk
Antal 4 personer

Ingredienser
  

  • 1 stk. svinekam min. 1 kg – max. 3 kg.
  • 2-3 stk. laurbærblade
  • 10-15 stk. peberkorn
  • groft salt eller flagesalt
  • 1 stk. gulerod
  • 1 stk. løg
  • svinebouillon
  • 2 dl. piskefløde
  • Maizena jævner
  • Kulør

Sådan gør du
 

  • Tænd ovnen på130 grader
  • Tjek, at stegens svær er ridset helt ned til kødet. Rids efter med en skarp kniv, hvis ikke de er skåret godt nok. Tør stegen og sværen af med noget køkkenrulle. Det er vigtigt, sværen ikke er våd, ellers bliver den ikke sprød
  • Nu skal stegen saltes. Kom godt med flagesalt ned i rillerne i sværen. Der skal salt ned mellem alle riller, så sværen bliver sprød, Kom også peberkorn ned imellem rillerne. Sæt stegen på en rist. Hvis stegen er uens i højden formes en kugle af sølvpapir, som lægges under stegen i den side, hvor den er laves. På den måde udjævner man højdeforskellen og sørger for, at stegen bliver stegt jævnt
  • I et ildfast fad, svarende til stegens størrelse – gerne lidt større, kommes 1/2 liter vand, 1 løg skåret i 2 halve, peberkorn, en skrællet gulerod skåret i store stykker samt et par laurbærblade
  • Når ovnen er 130 grader, sættes stegen med risten ind midt i ovnen. Under stegen sættes det ildfaste fad på en bageplade, så det kan opsamle saften fra stegen
  • Steg nu stegen i 5-6 timer ved 130 grader. Tjek, at der altid er vand i det ildfaste fad. Kom gerne mere vand i løbende. Efter de 6 timer skruer du ovnen op på 250 grader, så sværen kan blive rigtig sprød. Giv den mellem 10-25 min. alt afhængig af, hvornår sværen bliver sprød. Bliver den ikke helt sprød, kan du sætte ovnen på grill, men så skal du holde godt øje med, at sværen ikke bliver sort
  • Når sværen er sprød, tages stegen ud for at hvile 10 min. på skærebrættet. Så undgår du at al saften forsvinder fra stegen. Skær stegen i skiver og anret

Sovsen

  • Skyen fra det ildfaste fad sies og kommes i en gryde. Kog skyen op og smag, om den har behov for mere smag fra fx. noget svinebouillon
  • Tilsæt piskefløden. Smag til med salt og peber. Hvis sovsen er for lys, kom et par dråber kulør i
  • Kom 2 spsk. maizena op i et glas og kom lidt vand i, så det får konsistensen af mælk. Rør godt rundt. Hæld Maizena-blandingen i sovsen i en tynd stråle lidt ad gangen. Det er ikke sikkert, du skal bruge det hele. Lad sovsen koge op en smule løbende, så du kan se, den bliver tykkere. Husk, at røre rundt imens
  • Når sovsen har den tykkelse, du ønsker, er den færdig

Videoer af opskriften

Hvis du godt kan lide at se videoer af, hvordan du laver opskriften pålLangtidsstegt flæskesteg, så skal du se disse 3 videoer. Der viser jeg, hvordan du skal gøre. Husk, at trykke abonner, får du besked, når jeg lægger nye videoopskrifter ud. Skriv gerne en kommentar eller giv videoerne et like.

Traditioner

Der er mange traditioner forbundet med juleaften, og det vi sætter på bordet. Coop lavede i 2018 en analyse af danskernes spisevaner juleaften. Ikke overraskende spiser næsten 80 % and, stærkt efterfulgt af flæskesteg.

Statistik over, hvad danskere spiser til jul

Andre juleopskrifter

På bloggen finder du masser af andre opskrifter, som du kan bruge til jul. Prøv bare at se disse opskrifter:

Flæskestegssandwich

Helstegt kalkun

Langtidsstegt andesteg

Hotducks – brug julens rester

Svenske gaffelkager

Knaseklejner

Myfoodblog.dk
Myfoodblog.dk

Velkommen til Myfoodblog.dk, mit kreative hjertebarn, hvor du finder et sandt festfyrværkeri af smag og nydelse. Jeg er Stine Bengtsson, madentusiast og hjernen bag denne madblog. Her deler jeg mine lidenskaber for madlavning, oplevelser ved bordet og kærligheden til madens univers.

Leder du efter opskrifter til uforglemmeligt gæstemad, der ikke giver sved på panden? Så er du kommet det rette sted! Jeg har sammensat en skattekiste af inspirerende retter fra alverdens køkkener. Du skal bare følge mine trin, og dine gæster vil elske din madlavning.

Mine anmeldelser af kogebøger guider dig til de bedste kulinariske eventyr, og vinanbefalingerne sætter prikken over i’et på dine måltider. For ikke at nævne mine anmeldelser af restauranter, både nær og fjern. Så kom, lad os udforske den vidunderlige verden af mad sammen.

Så dyk ind i Myfoodblog.dks univers og lad dig lokke af duftende aromaer, farverig præsentation og min passion for mad. Glem sved på panden og lad dig forkæle med kulinariske glæder, der bare venter på at blive opdaget.

Find me on: Web | Facebook

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering




This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Content is protected !!