Forside,  Hovedretter

Langtidsstegt flæskesteg

Print Friendly, PDF & Email

På menuen står der langtidsstegt flæskesteg, og er der noget bedre end en langtidsstegt flæskesteg, der er så mør, at den falder fra hinanden?   Og så er det den perfekt julemad, der ikke giver sved på panden, fordi den passer sig selv i ovnen hele dagen. Jeg giver min mellem 5-6 timer i ovnen ved 130 grader. Det er blevet 1. søndag i advent og tid til at åbne den første låge i min adventskalender: Sådan laver du julemiddagen – uden sved på panden!

Til 4 personer
Tid: 5-6 timer

Du skal bruge:

Du skal bruge:

1 svinekam på min. 1 kg. -max. 3 kg.
2-3 laurbærblade
10-15 peberkorn
Groft salt eller flagesalt
1 gulerod
1 løg
Svinebouillon
2 dl. piskefløde
Maizena
Kulør


Sådan gør du:

  1. Tænd ovnen på130 grader
  2. Tjek, at stegens svær er ridset helt ned til kødet
  3. Rids efter med en skarp kniv, hvis ikke de er skåret godt nok
  4. Tær stegen og sværen af med noget køkkenrulle. Det er vigtigt, sværen ikke er våd, ellers bliver den ikke sprød
  5. Nu skal stegen saltes. Kom godt med flagesalt ned i rillerne i sværen. Der skal salt ned mellem alle riller, så sværen bliver sprød
  6. Kom også peberkorn ned imellem rillerne
  7. Sæt stegen på en rist. Hvis stegen er uens i højden formes en kugle af sølvpapir, som lægges under stegen i den side, hvor den er laves. På den måde udjævner man højdeforskellen og sørger for, at stegen bliver stegt jævnt
  8. I et ildfast fad, svarende til stegens størrelse – gerne lidt større, kommes 1/2 liter vand, 1 løg skåret i 2 halve, peberkorn, en skrællet gulerod skåret i store stykker samt et par laurbærblade
  9. Når ovnen er 130 grader, sættes stegen med risten ind midt i ovnen. Under stegen sættes det ildfaste fad på en bageplade, så det kan opsamle saften fra stegen
  10. Steg nu stegen i 5-6 timer ved 130 grader. Tjek, at der altid er vand i det ildfaste fad. Kom gerne mere vand i løbende
  11. Efter de 6 timer skruer du ovnen op på 250 grader, så sværen kan blive rigtig sprød. Giv den mellem 10-25 min. alt afhængig af, hvornår sværen bliver sprød
  12. Bliver den ikke helt sprød, kan du sætte ovnen på grill, men så skal du holde godt øje med, at sværen ikke bliver sort
  13. Når sværen er sprød, tages stegen ud for at hvile 10 min. på skærebrættet. Så undgår du at al saften forsvinder fra stegen
  14. Skær stegen i skiver og anret

Sovsen

  1. Skyen fra det ildfaste fad sies og kommes i en gryde. Kog skyen op og smag, om den har behov for mere smag fra fx. noget svinebouillon
  2. Tilsæt piskefløden. Smag til med salt og peber
  3. Hvis sovsen er for lys, kom et par dråber kulør i
  4. Kom 2 spsk. maizena op i et glas og kom lidt vand i, så det får konsistensen af mælk. Rør godt rundt
  5. Hæld Maizena-blandingen i sovsen i en tynd stråle lidt ad gangen. Det er ikke sikkert, du skal bruge det hele.
  6. Lad sovsen koge op en smule løbende, så du kan se, den bliver tykkere. Husk, at røre rundt imens
  7. Når sovsen har den tykkelse, du ønsker, er den færdig


Traditioner

Der er mange traditioner forbundet med juleaften, og det vi sætter på bordet. Coop lavede i 2018 en analyse af danskernes spisevaner juleaften. Ikke overraskende spiser næsten 80 % and, stærkt efterfulgt af flæskesteg.

Facebook-gruppe

Er flæskesteg ikke din stærke side, så hop ind i Facebook-gruppen: sådan laves julemiddagen – uden at få sved på panden. Der kan du lære disciplinen og øve dig med andre.

I Facebook-gruppen…..

  • Øver vi ugens juleret (denne uge langtidsstegt flæskesteg)
  • får du indkøbsliste til retten
  • får du en workbook med opskriften
  • får du videoer, der viser teknikker
  • kan du stille spørgsmål til mig
  • kan du lære af de andre
  • kan du se mine lives hver torsdag
  • kan du vinde kogebøger
  • kan du lære at forberede julemiddagen – så du ikke får sved på panden!
  • får du fifs og råd, så julemiddagen bliver nem

Vi er pt. 20 spørgelystne og ivrige medlemmer i gruppen, og du kan tilmelde dig her. Gruppen er kun åben i december.

Hent guiden her

2 kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.