Min svigerfamilie får altid kalkun juleaften. En kæmpe kalkun med brune kartofler, Sønderjysk hvidkål (gerne med kanel) og selvfølgelig en sovs. Jeg SKAL have and juleaften, så for mig har det været lidt af en omvæltning at skulle spise kalkun. Heldigvis sørger mine svigermødre altid for, at der også er and til mig. Jeg er en heldig kartoffel. Helt så nemt er det ikke, når vi skal holde jul med min familie. Der insisterer min kæreste på, at han skal have kalkun. Det er som sådan fint nok. Problemet er bare, at han er den eneste, der spiser kalkun. Så juleaften med min familie, sidder min kæreste og spiser en 5 kg. stor kalkun alene, mens vi andre spiser and. Det kræver mange ovne og en hel del planlægning at have gang i så mange dyr på én gang.

Thanksgivings
Thanksgivings er den amerikanske helligdag, hvor alle får serveret kalkun. Hver familie har deres opskrift og måde at lave den på. Thanksgiving ligger altid den 4. torsdag i november – i år er det altså den 24. november. Hvorfor Thanksgiving bliver fejret er man lidt uenige om. Nogle mener, det var for at takke for en veloverstået høst – altså en slags høstfest. Andre mener, det var Pilgrimme fra England, der i 1620 begav sig ud på rejsen til Amerika. Efter deres første høst holdt de en stor fest. Selvom man ikke kan blive enige om, hvorfor man holder Thanksgiving, er mange enige om, at dagen bliver brugt til at vise sin taknemmelighed. Derfor er der også mange, der indleder måltidet med en bordbøn, hvor de takker Gud for maden. Herhjemme har vi ikke Thanksgiving, men flere og flere amerikanske traditioner så som Halloween og Valentines Day har fundet vej til vores hjerter, så mon ikke Thanksgiving også bliver en del af vores november engang i fremtiden?

Hvad serverer man til kalkun?
Da kalkun er forholdsvis neutral i smagen, kan man serverer alt til den. Jeg får altid kalkun juleaften, så det er det traditionelle juletilbehør, som jeg får til så som brune og hvide kartofler, rødkål, Sønderjysk hvidkål og franske kartofler. Men hvis du vil servere lidt mere amerikansk tilbehør til, så kan jeg anbefale hjemmesiden Loveandlemons.com, der har lavet et helt indlæg med 50 opskrifter på tilbehør til kalkunen. Du finder opskrifterne lige her.
Kalkun
Har du lyst til at prøve kræfter med at lave en kalkun enten til Thanksgiving eller til juleaften, så får du her min svigermors opskrift og nogle fifs. Det er faktisk en ret let ret at lave, som passer sig selv det meste af tiden.
- Køb en kalkun på omkring 5 kg (8 pers.)
- Den må gerne være frossen
- Hvis den er frossen, så tø den langsomt op i køleskabet 2-3 dage


Kalkun – en hel
Ingredienser
- 1 stk. kalkun med indmad ca. 5 kg.
- 500 g. hakket svinekød
- 150 g. champignons
- 5 dl. fløde 38 %
- salt
- peber
- 1 stk. løg
- 2 stk. gulerødder
- 1 stk. porrer
- 2 spsk. Maizenajævning
- Ribsgelé
Sådan gør du
Grundfond til sovsen (laves et par timer før kalkunen)
- Kom indmaden, store stykker af gulerødder, løg og porrer i en lille gryde
- Hæld vand i gryden, indtil ingredienserne er helt dækket
- Krydr med salt og peber
- Lad det småsimre i et par timer
Fyld til kalkun
- Rens og hak champignons groft
- Bland svinekødet, de grofthakkede champignons, æg, 2 dl. fløde samt salt og peber godt sammen i en stor skål.
- Dup kalkunen tør med køkkenrulle og fyld fars i trekanten foran ved halsen. Halsskindet bøjes om på ryggen bagefter.
- Kun resten af farsen ind i kalkunen og luk hullet med kødnåle. Fyld ikke kalkunen helt op, da farsen udvider sig. Er der fars tilovers, kan de steges på panden eller bages i ovnen senere. Det smager super lækkert
- Læg kalkunen i en bradepande med brystet opad., drys med salt og hæld noget af grundfonden over. Der skal være væde i bradepanden
- Sæt kalkunen på nederste rille i en varm ovn ved 225 grader. Når fonden i bunden af bradepanden bobler, skrues ned til 200 grader. Hvis væden fordamper, skal du tilsætte mere
- Kalkunen skal have 2 1/2 time i ovnen. Sørg for der hele tiden er væske i bunden
- Tag kalkunen ud af ovnen og lad den hvile i 20 min. på et skærebræt
Færdiggørelse af saucen
- Si resterne af væsken fra bradepanden og din grundfond fra tidligere ned i en gryde
- Tilsæt 2-3 dl. piskefløde og varm det godt igennem
- Jævn saucen med en jævning bestående af 2 spsk. Maizena og vand. Tilsæt vand og rør rundt, blandingen skal have konsistens som mælk. Kom jævningen i lidt ad gangen og sørg for, at saucen lige koger op. Du bestemmer selv tykkelsen på saucen. Bliver den for tyk, så tilføj lidt vand.
- Smag saucen til med salt, peber og ribsgelé
- Skær kalkunen ud, hæld kødsaften ned i saucen og servér