Siden jeg var helt lille, har min mors svenske gaffelkager været et af højdepunkterne til jul. De måtte først spises juleaften, når alle gaverne var fordelt, pakket op og frugt, nougat, slik og Irish Coffee var sat på bordet. Vi børn var altid med til at lave dem, fordi de var så nemme at lave, og fordi det var sjovt at give dem mønstre med en gaffel. Om opskriften virkelig stammer fra Sverige, det ved jeg ikke. Men godt smager de helt sikkert!
150 g. blødt smør
85 g. sukker
75 g. finthakkede hasselnødder (brug foodprocessor)
175 g. hvedemel
1/2 tsk. bagepulver
- Bland blødt smør og sukker sammen i en skål med hænderne. Varmen fra dine hænder får smør og sukker til at hænge sammen.
- Kom nødder, bagepulver og mel ned til sukker og smør.
- Bland det godt, og saml det til sidst til en stor bold.
- Læg dejen i køleskabet 1/2 time.
- Kom bagepapir på en bageplade, og tril dejen til små kugler. Der skal være mellemrum mellem dem, så de ikke smelter sammen under bagningen.
Tryk kuglen let med en gaffel. Først den ene vej og så den anden vej, så der dannes små firkantede toppe.
Bag kagerne i 7-8 min. ved 200 grader på øverste rille.
Der kan være nybagte småkager på under 1 time, og ingredienserne har man som regelt.
Kan jeg bruge mandler i stedet for hasselnødder?
Forfatter
Jeg har ikke prøvet. Det vil ændre en hel del af smagen. Men har selv tænkt på, at jeg ville prøve det en dag.