Det thailandske køkken

Efter en rejse til Thailand er jeg blevet helt vild med det thailandske køkken. Det kan bare så meget. Thailandsk madlavning er berømt verden over for sin eksplosive smag, spændende aromaer og farverige præsentation, som kombinerer rige traditioner med en udfordrende blanding af søde, sure, salte og stærke smagsoplevelser. Den thailandske madkultur er baseret på nøje afbalancerede ingredienser, der afspejler Thailands forskellige regioner og kulturelle indflydelser.

Chicken and red curry
Kylling i rød karry

Ris

Som mange andre stedet i verden er ris hjørnestenen i den thailandske kost, og det serveres ofte sammen med forskellige retter både i det salte og det søde køkken. Derudover er nudler, såsom risnudler og glasnudler, også meget almindelige i retter som Pad Thai eller forårsruller.

Friske krydderurter

Friske urter som koriander, thai basilikum, mynte og citrongræs er en uundværlig del af thailandsk madlavning, da de tilføjer en dyb aromatisk smag og duft til retterne. Overalt hvor man kommer i Thailand, oplever man disse skønne dufte. En anden afgørende ingrediens er kokosmælk, der bruges til at lave lækre karryretter, som Thai Green Curry og Red Curry eller i drinks. Kokosnødder og jordnødder bruges ofte til at give retterne en rig og cremet konsistens.

Grøntsager og krydderurter på marked i Khao Lak

Proteinkilder

Thailandsk madlavning er også kendt for at bruge en række proteinkilder, herunder kylling, svinekød, oksekød og fisk. Skaldyr er også udbredt, især i kystnære regioner. Det er helt normalt at få en hel fisk ind på bordet, når man bestiller dampet fisk.

Fisk på marked i Khao Lak
Fisk på et marked i Khao Lak

Chili

Chili er den mest karakteristiske ingrediens i thailandsk madlavning og spiller en central rolle i mange retter. Den bruges til at tilføje varme og krydderi til maden. Skalaen af styrken varierer fra mild til ekstremt stærk, hvilket giver en bred vifte af valgmuligheder for smagsoplevelser. De er ret gode i Thailand til at ramme den styrke, som mange af os europæer kan klare at spise. Man siger bare, man skal have det en lille smule stærk, så er det til at klare. En ret uden styrken fra chilien, er en kedelig ret.

Chilier
Chilier

Frugt

Frugt spiller en vigtig rolle i det thailandske køkken og bidrager med en frisk og sød dimension til mange retter. Thailand er velsignet med et rigt udvalg af tropiske frugter, der bruges i alt fra salater og hovedretter til desserter og forfriskende drikkevarer. Nogle af de mest brugte frugter er mango, ananas, kokosnød, guava og lychee. Man får de eksotiske frugter alle steder, og det er simpelthen så lækkert og friskt. Jeg blev helt solgt til desserten mango og sticky rice, som du kan se på billedet herunder.

Mango and sticky rice
Mango and sticky rice

En fryd for øjet

Thailandsk madlavning er ikke kun kendt for sine ekstraordinære smag, men også for den omhyggelige kunstneriske præsentation af retterne. Traditionelle thailandske retter serveres ofte med friske urter og dekorative udskæringer af grøntsager, hvilket gør dem til en fryd for både øjet og ganen. Alle deres råvarer er super friske og lige indkøbt på de madmarkeder, der ligger alle vegne. Især orkidéblomster bliver brugt som pynt eller blomster skåret ud af gulerod.

Green mango salat
Green mango salat

Alt i alt er thailandsk madlavning en fortryllende blanding af smag, duft og visuel appel. Den thailandske madkultur er en kulinarisk oplevelse, der aldrig skuffer. Jeg fik ikke et dårligt måltid på min rejse, og så er prisen på mad bare så lav, at det er en fryd at gå ud at spise en masse lækre retter, når man er i Thaila

Opskrifter fra andre lande

Er du interesseret i opskrifter fra andre lande, så kan du se nogle af mine opskrifter på japansk mad her.

Myfoodblog.dk
Myfoodblog.dk

Velkommen til Myfoodblog.dk, mit kreative hjertebarn, hvor du finder et sandt festfyrværkeri af smag og nydelse. Jeg er Stine Bengtsson, madentusiast og hjernen bag denne madblog. Her deler jeg mine lidenskaber for madlavning, oplevelser ved bordet og kærligheden til madens univers.

Leder du efter opskrifter til uforglemmeligt gæstemad, der ikke giver sved på panden? Så er du kommet det rette sted! Jeg har sammensat en skattekiste af inspirerende retter fra alverdens køkkener. Du skal bare følge mine trin, og dine gæster vil elske din madlavning.

Mine anmeldelser af kogebøger guider dig til de bedste kulinariske eventyr, og vinanbefalingerne sætter prikken over i’et på dine måltider. For ikke at nævne mine anmeldelser af restauranter, både nær og fjern. Så kom, lad os udforske den vidunderlige verden af mad sammen.

Så dyk ind i Myfoodblog.dks univers og lad dig lokke af duftende aromaer, farverig præsentation og min passion for mad. Glem sved på panden og lad dig forkæle med kulinariske glæder, der bare venter på at blive opdaget.

Find me on: Web | Facebook

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Content is protected !!