Er der noget, der smager af barndom, så er det denne mandelchokoladekage med jordbær, som min mor plejede at lave til festlige arrangementer. Den smager af sommer og sol. Og har man først taget et stykke, er man nødt til at spise et til.
Mandler
Mandlerne giver chokoladekagen fugtighed og crunch, den mørke chokolade er syndig og passer perfekt til jordbærrene, der tilfører en fantastisk syrlighed og friskhed. Mandelchokoladekage med jordbær er især lækker, når jordbærrene er danske og solmodne, men den kan også sagtens laves i vintermånederne, hvor jordbærrene er udenlandske.
Kiwi
Chokoladekager plejer at være et hit blandt gæster, men jeg er ikke den store fan af chokolade. Ja, jeg ved godt, det lyder mærkeligt. Men sådan er det nu en gang. Når jeg endelig laver kager med chokolade, synes jeg, de bliver meget bedre, hvis der er et syrligt element til i form af frugt. Til denne mandelchokoladekage bruges jordbær, men du kan sagtens i vintermånederne lave den med kiwi. Det smager også helt fantastisk. Kagen kan serveres som dessert, men den passer også rigtig godt til kaffebordet en søndag eftermiddag. Den kan laves i forvejen, så man har ro på, når gæsterne er kommet.
Mandelchokoladekage med jordbær
Ingredienser
Mandelkage
- 50 g. blødt smør
- 70 g. sukker
- 2 æg
- 75 g. mandler
- 60 g. mørk chokolade Kogechokolade
- Rasp
Pynt
- 75 g. mørk chokolade Kogechokolade
- 2-3 spsk. piskefløde 38 %
- 250 g. friske jordbær eller kiwi
Sådan gør du
- Smør en springform med smør og drys rasp, så det dækker hele formen. Smid det overflødige rasp ud
- Del æggene i hvider og blommer
- Pisk smør, sukker og æggeblommer sammen
- Smut mandlerne og kværn halvdelen af dem i en blender, så det bliver fint mandelmel
- Hak resten af mandlerne groft
- Hak chokoladen groft, og smelt den over et vandbad
- Afkøl chokoladen til den er fingervarm 35-37 grader
- Kom den smeltede chokolade og alle mandlerne ned til æggeblommerne, og vend det forsigtigt rundt
- Pisk hviderne, og vend dem forsigtigt ned i kageblandingen
- Kom blandingen i den smurte springform og bag i ca. 15 min. ved 190 grader
- Imens kagen bager, laves pynten
Pynt
- Smelt fløde og chokolade
- Rens og skær jordbær i halve
- Når kagen er bagt færdig og er kølet lidt af, smørres chokoladen på kagen, og jordbær lægges på i et mønster
Til denne dejlige kage vil jeg anbefale vin fremstillet på druer, der er høstet senere end normalt – også kaldet Late Harvest vin. Jo længere druerne hænger, jo mere dehydrerer de, og sukkeret i druerne koncentreres. Det gør, at vinen har en sødme over sig – dog uden at blive lige så sød som fx. en Sauterne. Er man mere til en Muscado d’Asti, så vil den også gå godt til denne dessert.
Andre opskrifter med chokolade
Er du til chokolade, så har jeg rigtig mange andre opskrifter, du vil elske. Nogle af dem får du her: