Langtidsstegt lammekølle med teriyaki sauce

Her er mit bud på en påskeret med lam – Langtidsstegt lammekølle med teriyaki sauce.

Lammekølle

For ikke så lang tid siden, fik jeg lov til at købe en lammekølle fra en tidligere kollega, som opdrætter lam. Denne lammekølle, havde jeg besluttet, skulle serveres til en helt speciel lejlighed, nemlig min fødselsdag, og den skulle ikke bare serveres, som den plejer. Det skulle være en langtidsstegt lammekølle. Middagen skulle have et asiatisk tema, så min udfordring var, hvordan kunne jeg lave en vaskeægte dansk lammebasse om til et elegant og asiatisk lamselår?

Lammeculotte

Hvis du mere er til lammeculotte, og I ikke er så mange til påske, så kan du se min opskrift på lammeculotte her.

Belugalinser

Belugalinser får en helt anden konsistens end normale linser, fordi de ikke koger så let ud, men derimod holder formen og ikke bliver melede. Linserne har en svag smag af nødder og kan let erstatte pasta eller ris, som i denne opskrift.

Teriyaki

Denne japanske sauce kan man snildt lave selv, men jeg snød og købte den i et asiatiske supermarked. Den fås også i almindelige supermarkeder. Teriyaki-saucen bruges som marinade til f.eks. kød, skaldyr eller grøntsager, inde de steges eller grilles. Saucen smager sur-sød og giver et dejligt pift til det marinerede samt en flot glans. Den kan med fordel bruges til sommer, når der skal grilles.

Valg af lammekølle

Hvis du ikke har mulighed for at købe lammekøllen direkte fra producenten, så ville jeg vælge et lam fra New Zealand eller Irland, hvor de er eksperter i at lave lamselår.

Langtidsstegt lammekølle

Min langtidsstegte lammekølle med teriyaki sauce fik omkring 16 timer i ovnen, den stod natten over. Men vær opmærksom på, om du har en ovn, der er sikkerhedsindstillet til at slukke efter 7-8 timer. Det havde jeg! Og jeg må bare sige, at det ikke er så praktisk, at den slukker, når man ligger og sover. Du kan give lammekøllen alt fra 12-20 timer. Jo længere tid, jo mere falder kødet fra benet og er nemmere at hive fra hinanden.

Til 8 personer

Du skal bruge:

1 lammekølle med ben på ca. 2 kg

250 ml. færdiglavet teriyaki sauce (kan købes i supermarkeder)

2 spsk. revet ingefær

3 fed hvidløg

Salt/peber

Lidt vand

4 dl. Belugalinser (Kan købes i supermarkedet)

Ærteskud

Sådan gør du:

1. Læg lammekøllen i et ildfast fad og gnid den godt ind i revet ingefær, hvidløg og 100 ml. teriyaki sauce. Den skal ligge og marinere i 24 timer.

2. Tænd ovnen på 75 grader alm. ovn.

3. Tag en dyb bradepande, og beklæd den med bagepapir. 

4. Læg lammekøllen i bradepanden, få al marinaden med fra det ildfaste fad.

5. Gnid lammekøllen ind i resten af teriyaki saucen (150 ml.), og krydr den med salt og peber.

6. Kom en smule vand i bunden af bradepanden, så du kan lave sauce af marinaden. Sørg for, der hele tiden er vand i og spæd gerne op med mere teriyaki. 

7. Lad lammekøllen stå i ovnen i 12-20 timer ved 75 grader.

8. 1/2 time før lammekøllen er færdig, koges belugalinserne. Se på posen hvordan.

9. Når lammekøllen er færdig, tages to gafler, og kødet hives fra hinanden ligesom pulled pork.

10. Hæld saucen fra bradepanden, og kog den lidt ind. Jævn den evt. med lidt maizena. Tilsæt mere teriyaki efter behov.

11. Servér med belugalinser nederst, lam oven på og saucen hen over. Jeg pyntede med ærteskud.

Til denne ret vil jeg anbefale en rødvin lavet på Grenache-druen, fordi den især passer godt til langtidsstegt lam. Desuden passer den til de krydrede asiatiske smage, som min lammekølle er marineret i.

Rigtig god Påske og god fornøjelse i køkkenet!

Andre påskeretter

Vil du have forslag til andre påskeretter, så se her.

Perfekt stegt lammeculotte
Påskeæg med hvid chokolade og saltkaramel
Påske-macarons med saltkaramel
Karamelrandmelrand
Myfoodblog.dk
Myfoodblog.dk

Velkommen til Myfoodblog.dk, mit kreative hjertebarn, hvor du finder et sandt festfyrværkeri af smag og nydelse. Jeg er Stine Bengtsson, madentusiast og hjernen bag denne madblog. Her deler jeg mine lidenskaber for madlavning, oplevelser ved bordet og kærligheden til madens univers.

Leder du efter opskrifter til uforglemmeligt gæstemad, der ikke giver sved på panden? Så er du kommet det rette sted! Jeg har sammensat en skattekiste af inspirerende retter fra alverdens køkkener. Du skal bare følge mine trin, og dine gæster vil elske din madlavning.

Mine anmeldelser af kogebøger guider dig til de bedste kulinariske eventyr, og vinanbefalingerne sætter prikken over i’et på dine måltider. For ikke at nævne mine anmeldelser af restauranter, både nær og fjern. Så kom, lad os udforske den vidunderlige verden af mad sammen.

Så dyk ind i Myfoodblog.dks univers og lad dig lokke af duftende aromaer, farverig præsentation og min passion for mad. Glem sved på panden og lad dig forkæle med kulinariske glæder, der bare venter på at blive opdaget.

Find me on: Web | Facebook

error: Content is protected !!