Karamelrand

Er der noget, jeg er god til, så er det at lave karamelrand! Og jeg eeeelsker at spise den. Det har været en tradition i min familie, lige siden jeg var lille, at jeg skulle have karamelrand til min fødselsdag. Min mor er ekspert i denne dessert, som hun har lært at lave af min elskede farmor. I dag er det så mig, der laver den. Det siges, at denne dessert er en del af den prøve, kokkene går op til. Der må nemlig ikke være bobler i, hvilket ødelægger hele konsistensen. Så den skal passes og plejes, som et lille barn, når den er i ovnen. Når det så er sagt, synes jeg, det er ret nemt at lave denne dessert uden at ødelægge den. Men du kan jo selv prøve..

200 gr. sukker

Karamel i ramakin                                                                                                                   

1/2 liter kaffefløde  

1/2 liter piskefløde                                                                                                                  

1 stang vanilie (helst Bourbon eller Tahiti)                                                                        

4 hele økologiske æg                                                                                                            

8 økologiske æggeblommer

Karamel:                                                                                                                                  

400 gr. sukker                                                                                                                        

2 dl. vand

      

  1. Koge en karamel – 400 gr. Sukker og 2 dl vand.
  2. Hæld den varme karamel i formen (Gerne længe før randen laves- for så hænger karamellen bedre fast). Den skal fordeles i bunden og lidt op ad siderne.
  3. 200 gr sukker opløses i en liter koge
    Karamel

    nde fløde ( ½ kaffefløde og ½ piskefløde)

  4. Tilsæt en stang vanilie og lad den trække i ca. 20 min.
  5. Tag 4 hele æg og 8 æggeblommer, pisk dem godt sammen og tilsæt derpå, under stadig og hurtig piskning, den varme fløde. Lad det stå nogle minutter, og skum evt. fra overfladen kan fjernes (Her bruger jeg som regel foodprocessor- men en skål og elpisker kan gøre det)
  6. Tænd ovnen på ca. 180 grader og hæld æggemassen i formen/formene, som sættes i en bradepande. Når ovnen er lun, sættes bradepanden ind og fyldes med koldt vand. Læg stanniol let henover formen med karamelrand. Hold øje med æggemassen, når den er næsten stivnet fjernes staniolen. DEN MÅ IKKE KOGE. (massen altså)

Det gør ikke noget, hvis æggemassen er lysebrun – men den skal være stivnet før den sættes på køl. Det tager mellem 1-1/2 time. Hellere lavere temperatur og længere tid end at ødelægge karamelranden. Selvom der af og til kommer små bobler i overfladen, så fortvivl ikke. Den er som regel i orden alligevel. Hvis vandet i bradepanden koger, så hæld noget koldt vand i. Jeg har tit lavet halv portion, for den er til flere forme i fuld størrelse. Jeg anbefaler desuden halvt piskefløde og halvt kaffefløde, fordi kaffefløden kun er 9 % i dag og er for tynd.                                                                                       Man kan sagtens lave desserten i små ramakiner, så skal bagetiden bare være mindre.

error: Content is protected !!