Franskbrød med tørgær

Franskbrød med tørgær

Er der noget bedre end nybagt franskbrød en søndag morgen? Nej, vel? Her får du min opskrift på franskbrød med tørgær. Jeg bruger tørgær, fordi jeg i øjeblikket ikke har mulighed for at handle så tit, og så er det nemt at have langtidsholdbart gær i køleskabslågen, når lysten til et nybagt brød skyller ind over mig. 

Tørgær vs. alm. gær

Tørgær er, som navnet siger tørret gær. En pakke tørgær indeholder 12 g. Så hvis du ønsker at bruge tørgær i en opskrift i stedet for almindeligt gær, skal du blot regne således: 

 • 12 g. tørgær (1 pk.) = 1 pk. alm. gær
 • 6 g. tørgær (1/2 pk.) = 1/2 pk. gær

Det er egentlig ikke så svært. Tørgær skal behandles på en lidt anden måde end almindelig gær, når du bager, men i min optik gør det faktisk bageprocessen lettere. 

Hvordan bruger man tørgær?

Langt hen ad vejen bruger man tørgær, som man ville bruge almindelig gær. Der er dog den forskel, at tørgær ikke skal udblødes i væske, men derimod blandes i melet. Det er netop af den grund, jeg synes, det er lettere at arbejde med tørgær end almindelig gær.

Derudover skal du ælte en smule længere tid, når du anvender tørgær, men resultatet bliver fuldkommen det samme, som hvis du havde brugt almindelig gær. 

Du vil få et bedre resultat, når du bruger tørgær, hvis du bruger lidt varmere vand, end du er vant til, når du bager med almindelig gær. Vandet må godt være op omkring 40 grader, da tørgæren skal “vågne”. Ved almindelig gær bruges vand på omkring 37 grader. Bliver vandet varmere, slår man gæren ihjel, og dit brød vil ikke hæve. 

Franskbrød med tørgær

Du skal bruge:

400 g. hvedemel

6 g. tørgær (1/2 pakke)

1 tsk groft salt

25 gram smør

3 dl. mælk

Lidt mælk til pensling

Sådan gør du:

 1. Smelt smørret
 2. Tilsæt mælken og varm blandingen op, så det er fingervarmt (40 grader)
 3. Kom mel, tørgær i en skål og bland godt
 4. Kom melblandingen i en røremaskine
 5. Tilsæt smør- og mælkeblandingen lidt ad gangen samt salt, imens maskinen ælter
 6. Ælt dejen i ca. 10 min.
 7. Sæt derefter dejen til at hvile i 30 min. et lunt sted
 8. Kom bagepapir på en bageplade
 9. Når dejen har hvilet, form den ganske lidt til et brød. Det kan være, du skal have en smule mel på hænderne
 10. Lad den efterhæve 30 min.
 11. Tænd ovnen på 180 grader varmluftovn
 12. Pensel brødet med lidt mælk, skær 4-5 ridser i
 13. Bag brødet i ca. 30 minutter
 14. Servér
Sidste uges opskrift

Fastelavnbolle med passionsfrugtcreme og hindbærskum

Fastelavnsbolle med passionsfrugtcreme og hindbærskum
Myfoodblog.dk
Myfoodblog.dk

Velkommen til Myfoodblog.dk, mit kreative hjertebarn, hvor du finder et sandt festfyrværkeri af smag og nydelse. Jeg er Stine Bengtsson, madentusiast og hjernen bag denne madblog. Her deler jeg mine lidenskaber for madlavning, oplevelser ved bordet og kærligheden til madens univers.

Leder du efter opskrifter til uforglemmeligt gæstemad, der ikke giver sved på panden? Så er du kommet det rette sted! Jeg har sammensat en skattekiste af inspirerende retter fra alverdens køkkener. Du skal bare følge mine trin, og dine gæster vil elske din madlavning.

Mine anmeldelser af kogebøger guider dig til de bedste kulinariske eventyr, og vinanbefalingerne sætter prikken over i’et på dine måltider. For ikke at nævne mine anmeldelser af restauranter, både nær og fjern. Så kom, lad os udforske den vidunderlige verden af mad sammen.

Så dyk ind i Myfoodblog.dks univers og lad dig lokke af duftende aromaer, farverig præsentation og min passion for mad. Glem sved på panden og lad dig forkæle med kulinariske glæder, der bare venter på at blive opdaget.

Find me on: Web | Facebook

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Content is protected !!