Kartoffelpandekage er endnu én af de retter, jeg fik i mit barndomshjem, og som jeg vender tilbage til igen og igen, når jeg skal bruge kartofler som tilbehør. Dog har jeg ændre på min kære mors opskrift, så den er blevet mere enkelt og kun har meget få ingredienser.
Jeg elsker den sprøde skorpe og det bløde indre, som denne kartoffelpandekage får. Derudover kan den sagtens varmes op dagen efter i ovnen, hvis man har rester. Man kan sige, den er som én stor rösti.
Oprindeligt serverede min mor kartoffelpandekage med en dressing af tomatpuré, citronsaft og græsk yoghurt med 10 % fedt i, men jeg kan bedre lide den uden.
Det er ikke en fedtfattig sag, så man skal ikke være fedtforskrækket, hvis man kaster sig over denne kartoffelpandekage. Men den er uden tvivl lækker og anderledes. Du kan servere den til et hvilket som helst stykke kød.
Til 4 personer
Du skal bruge:
5-6 mellemstore bagekartofler eller 4 store
1 1/2 dl. Solsikkeolie
Salt og peber
Sådan gør du:
1. Skræl kartoflerne og skyl dem.
2. Riv dem i en foodprocessorer på det grove jern.
3. Krydr med salt og peber
4. Varm 1 dl. solsikkeolie på en stor pande.
5. Pres væsken ud af kartoflerne ved at knuge dem i hånden.
6. Læg en håndfuld af kartoflerne på panden.
7. Én ad gangen indtil hele panden er dække.
8. Pres kartoflerne godt sammen med en palét kniv.
9. Skru ned på svag varme, og lad den stå i 30 min.
10. Løsn kartoffelpandekagen fra panden, så den ikke sidder fast.
11. Læg en stor tallerken oven på, svarende til pandekagens omkreds.
12. Vend forsigtigt panden på hovedet, mens du holder på tallerknen, så du i den ene hånd står med den tomme pande, og i den anden hånd har tallerknen, hvor kartoffelpandekagen ligger med den brune side op ad.
13. Sæt panden tilbage på blusset. Måske skal der en lille smule mere olie på.
14. List forsigtigt kartoffelpandekagen tilbage på panden. Den stegte side skal vende op ad.
15. Giv pandekagen 15- 30 min. mere på panden.
16. Servér som tilbehør til en bøf eller et stykke kylling.