Er der noget bedre end nybagt franskbrød en søndag morgen? Nej, vel? Her får du min opskrift på franskbrød med tørgær. Jeg bruger tørgær, fordi jeg i øjeblikket ikke har mulighed for at handle så tit, og så er det nemt at have langtidsholdbart gær i køleskabslågen, når lysten til et nybagt brød skyller ind over mig.
Tørgær vs. alm. gær
Tørgær er, som navnet siger tørret gær. En pakke tørgær indeholder 12 g. Så hvis du ønsker at bruge tørgær i en opskrift i stedet for almindeligt gær, skal du blot regne således:
- 12 g. tørgær (1 pk.) = 1 pk. alm. gær
- 6 g. tørgær (1/2 pk.) = 1/2 pk. gær
Det er egentlig ikke så svært. Tørgær skal behandles på en lidt anden måde end almindelig gær, når du bager, men i min optik gør det faktisk bageprocessen lettere.
Hvordan bruger man tørgær?
Langt hen ad vejen bruger man tørgær, som man ville bruge almindelig gær. Der er dog den forskel, at tørgær ikke skal udblødes i væske, men derimod blandes i melet. Det er netop af den grund, jeg synes, det er lettere at arbejde med tørgær end almindelig gær.
Derudover skal du ælte en smule længere tid, når du anvender tørgær, men resultatet bliver fuldkommen det samme, som hvis du havde brugt almindelig gær.
Du vil få et bedre resultat, når du bruger tørgær, hvis du bruger lidt varmere vand, end du er vant til, når du bager med almindelig gær. Vandet må godt være op omkring 40 grader, da tørgæren skal “vågne”. Ved almindelig gær bruges vand på omkring 37 grader. Bliver vandet varmere, slår man gæren ihjel, og dit brød vil ikke hæve.
Franskbrød med tørgær
Du skal bruge:
400 g. hvedemel
6 g. tørgær (1/2 pakke)
1 tsk groft salt
25 gram smør
3 dl. mælk
Lidt mælk til pensling
Sådan gør du:
- Smelt smørret
- Tilsæt mælken og varm blandingen op, så det er fingervarmt (40 grader)
- Kom mel, tørgær i en skål og bland godt
- Kom melblandingen i en røremaskine
- Tilsæt smør- og mælkeblandingen lidt ad gangen samt salt, imens maskinen ælter
- Ælt dejen i ca. 10 min.
- Sæt derefter dejen til at hvile i 30 min. et lunt sted
- Kom bagepapir på en bageplade
- Når dejen har hvilet, form den ganske lidt til et brød. Det kan være, du skal have en smule mel på hænderne
- Lad den efterhæve 30 min.
- Tænd ovnen på 180 grader varmluftovn
- Pensel brødet med lidt mælk, skær 4-5 ridser i
- Bag brødet i ca. 30 minutter
- Servér