Det er blevet tid til fastelavnsboller, og i år har jeg lavet disse fastelavnsboller med passionsfrugtcreme og hindbærskum. Det har jeg, fordi fastelavnssøndag i år er samme dato som Valentines Day. Så jeg syntes, mine fastelavnsboller skulle have noget passion og et strejf af rødt. Jeg har muligvis haft for meget tid til at overtænke nogle ting i denne corona-tid.
Forskellige typer dej
Man kan lave fastelavnsboller af mange forskellige deje. Der findes gammeldags fastelavnsboller, som er lavet på en elastisk gærdej. Så har vi fastelavnsbollen på wienerdejen, der minder meget om butterdej, fordi den også bliver foldet mange gange sammen med smør, og derfor får de samme lag/flager som butterdej. Men wienerdej er lavet med gær, hvor imod butterdej ingen hævemiddel har i sig. Så er der fastelavnsboller, som er en vandbakkelse. Og det er den dej, jeg har brugt til min opskrift på fastelavnsboller med passionsfrugtcreme og hindbærskum.
Vandbakkelser – tynd dej
Vandbakkelser kan være svære at få til at lykkedes. Jeg har prøvet adskillige metoder, før jeg fandt frem til denne, som lykkedes hver gang. Det vigtigste er, at du ikke kommer æggene i, mens dejen er for varm. Så bliver dejen nemlig meget flydende og kommer ikke til at hæve i ovnen. Så hvis du vil lykkedes med at lave flotte vandbakkelser, så overhold metoden med, at dejen skal være lunken, før du kommer æg i.
Vandbakkelserne falder sammen
Et andet kendt problem, når man laver vandbakkelser, er , at de falder sammen, når de er bagt. De kan se nok så flotte ud inde i ovnen, men når de så har stået på bordet i 5 min., bliver de flade som pandekager. For at undgå det, så lad vandbakkelserne stå i den slukkede ovn i 5 min. Så er der større chance for, at vandbakkelsen holder sin form. Derudover kan du lade dem stå i ovnen med åben ovndør, til de er kolde. Så holder de formen.
Vandbakkelser
Du skal bruge:
80 g. smør
2 dl. vand
100 g. mel
3 æg
Sådan gør du:
- Kom smør og vand i en tykbundet gryde
- Smørret smeltes, og blandingen koges op
- Tag gryden af varmen og kom melet i
- Pisk grundigt, indtil dejen slipper bunden og er blevet blank
- Lad dejen stå og køle af 10-15 minutter
- Når dejen er lunken, mærk med fingeren, kan du piske et æg i
- Når dejen har optaget ægget og har samlet sig igen, kan du komme endnu et æg i
- Kom det sidste æg i, når dejen igen er samlet
- Når dejen er samlet, kommes den på en sprøjtepose og sprøjtes på en bageplade med bagepapir
- Vandbakkelserne kommes i ovnen ved 200 grader i 25 min. Du må ikke åbne ovnen
- Sluk ovnen og lad vandbakkelserne stå i ovnen i 5 min.
- Åben ovnlågen og lad vandbakkelserne blive i ovnen til de er kølige
- Smør og vand skal koge op, før du kommer mel i
- Dejen skal være lunken, før du kommer et æg i. Mærk på dejen
- Kom ikke et nyt æg i, før dejen har samlet sig igen
- Åben ikke ovnlågen, imens kagerne er i ovnen
Passionsfrugtcreme
Du skal bruge:
6 passionsfrugter
100 g. koldt smør
6 æggeblommer
1 dl. sukker
Saft af 2 citron
Sådan gør du:
- Kom passionsfrugtpuré, æggeblommer og sukker i en gryde
- Varm blandingen op ved svag varme, imens du pisker
- Når sukkeret er opløst, og æggene er begyndt at gøre blandingen tykkere, piskes det kolde smør i
- Blandingen varmes igen op, imens du pisker, til creme bliver tyk. Pas på det ikke bliver for varmt
- Når cremen er blevet tyk, hældes den på et skoldet glas eller i en skål og kommes på køl
- Kom cremen på en sprøjtepose med en tylle
Hindbærskum
Du skal bruge:
250 g. frosne hindbær
2 dl. sukker
Skal af 1 citron
Saft af 1/2 citron
3 1/2 dl. piskefløde
Sådan gør du:
- Sukker, citronsaft, citronskal og sukker koges sammen i en kasserolle i ca. 30 min., til det er blevet tykt som hindbærsyltetøj
- Kom det i en skål, og stil det på køl
- Når hindbærsyltetøjet er koldt, piskes fløden stiv, og blandes med hindbærsyltetøjet
- Kom hindbærcremen i en sprøjtepose med en stjernetylle
Anretning
- Skær vandbakkelserne over vandret
- Kom hindbærecreme på bunden
- Kom et lag passionsfrugtcreme oven på hindbærcremen
- Kom friske hindbær ovenpå cremerne
- Læg låget på
- Drys med flormelis
- Servér
Pynt
Friske hindbær og flormelis