Fastelavnsboller med mandarincreme og saltkaramel

Fastelavn er ved at nærme sig, og det betyder, der skal laves fastelavnsboller. Jeg blev inspireret til denne opskrift, da jeg sad og så Masterchef Australia forleden. De lavede en baked alaska med saltkaramel og mandarin-is. En ny sammensætning, jeg ikke lige havde prøvet før. Så hvorfor ikke prøve den i en fastelavnsbolle?

Der er meget, man skal tage stilling til, når man skal lave fastelavnsboller. Skal de være lavet af wienerdej, være åbne eller lukkede, er man til vandbakkelser eller??? Jeg besluttede mig for åbne fastelavnsboller, hvor dejen smager som en rigtig bolle. Så bliver det ikke alt for sødt. Og jeg er ikke den store flødeskumspige, så det kan jeg også sagtens undvære i min fastelavnsbolle.

Det har krævet en hel del forsøg, før jeg fik det helt rigtige resultat, som jeg havde drømt om. Men nu er den, som den skal være. Og ja, hvem ved?  Måske en dag får I lov til at se alle de uheldige forsøg i køkkenet, som jeg har lavet gennem tiden. I vil dø af grin.

Men alle mine anstrengelser var det hele værd, og jeg er meget stolt af slutresultatet. Så her er min opskrift på fastelavnsboller med saltkaramel, mandarincreme og mandelkrokant. De kan laves på en formiddag.

Bolledej

Du skal bruge:

125 g. blødt smør

1 æg

50 g. gær

375 g. hvedemel

4 spsk. sukker

1 dl. mælk

Sådan gør du:

 1. Mælken lunes. Du skal stadig kunne dyppe din finger i den uden at brænde dig.
 2. Udrør gæren i mælken.
 3. Kom det bløde smør og mel i en røremaskine. Bland det godt.
 4. Tilsæt sukker og æg.
 5. Tilsæt mælken.
 6. Lad maskine ælte dejen i 10 min.
 7. Sæt dejen til hævning i en skål et varmt sted med et rent viskestykke over i 30 min.
 8. Imens laves mandarincremen.

Fyld

Saltkaramel

Køb en færdig dåse karamelliseret kondenseret mælk og smag den til med flagesalt, så den smager både salt og sødt.

Mandarincreme

Du skal bruge:

Skal af 2 økologiske mandariner

Saft fra 2 mandariner (ca. 1/2 dl)

1/2 spsk. citronsaft

3 æggeblommer

1 dl. mælk

2 spsk. Maizena

Sådan gør du:

 1. Riv skallen af mandarinerne. Det hvide under skallen må endelig ikke komme med.
 2. Pres juice ud af de to mandariner.
 3. Kom mælk, skal fra mandarinerne og mandarinjuicen i en gryde.
 4. Varm væsken op til det koger. Pas på, det ikke brænder på.
 5. Si mandarinskrallen fra, og afkøl væsken i ca. 5 min.
 6. I en skål kommes æggeblommer, sukker og Maizena. Pisk det godt sammen med et piskeris.
 7. Kom 1 spsk. af væsken ned til æggeblandingen og rør godt rundt.
 8. Kom 1 spsk. mere ned og rør rundt.
 9. Nu er æggeblandingen tempereret og resten af væsken kan hældes forsigtig i. Lidt ad gangen, mens der røres godt rundt.
 10. Kom det hele tilbage i gryden (som er blevet gjort ren).
 11. Varm cremen op forsigtigt, imens der piskes med et piskeris.
 12. Den må endelig ikke brænde på eller blive for varm.
 13. Cremen er færdig, når den er blevet meget tyk.
 14. Afkøl i køleskabet til den er kold.

Bolledej fortsat

1. Når dejen har hævet i 30 min. Tages den ud og deles i 10 stykker.

2. Form hvert stykke til en lille bolle.

3. Kom bagepapir på en bageplade.

4. Sæt bollerne på bagepapiret. Der skal være mellemrum imellem bollerne.

5. Sæt dem til at hæve i 30 min. igen.

6. Når bollerne har hævet, lave en dyb fordybning i hver af dem.

7. Kom saltkaramellen i en sprøjtepose og kom lidt i bunden af bollen. Gem resten af karamellen til pynt.

8. Kom mandarincremen oven på og pensl boller med æg.

9. Tænd ovnen på 200 grader.

10. Når ovnen er varm, sættes bollerne ind i 15 min. Herefter afkøles de.

11. Lav nu mandelkrokanten.

Mandelkrokant

Du skal bruge:

1 dl. sukker

50 g. mandler

 1. Smelt sukkeret langsomt på en pande.
 2. Når det er lysebrunt, tilsættes mandlerne.
 3. Rør godt rundt. Det må ikke blive brændt.
 4. Hæld karamellenog mandlerne ud på et bagepapir og lade det køle af.
 5. Når det er koldt, hak det groft.
 6. Gå i gang med at pynte bollerne.

Pynt

Du skal bruge:

Flormelis

Pastauriseret æggehvide

 1. Bland formelis og æggehvide sammen. Glasuren skal blive en ret tyk og sej masse.
 2. Kom glasuren rundt om hullet i bollen. Det må meget gerne løbe ned ad bollen.
 3. Kom en dut af saltkaramel oven på mandarincremen og drys mandelkrokant ud over bollen.
 4. Servér med en god kop kaffe eller kakao.

Myfoodblog.dk
Myfoodblog.dk

Velkommen til Myfoodblog.dk, mit kreative hjertebarn, hvor du finder et sandt festfyrværkeri af smag og nydelse. Jeg er Stine Bengtsson, madentusiast og hjernen bag denne madblog. Her deler jeg mine lidenskaber for madlavning, oplevelser ved bordet og kærligheden til madens univers.

Leder du efter opskrifter til uforglemmeligt gæstemad, der ikke giver sved på panden? Så er du kommet det rette sted! Jeg har sammensat en skattekiste af inspirerende retter fra alverdens køkkener. Du skal bare følge mine trin, og dine gæster vil elske din madlavning.

Mine anmeldelser af kogebøger guider dig til de bedste kulinariske eventyr, og vinanbefalingerne sætter prikken over i’et på dine måltider. For ikke at nævne mine anmeldelser af restauranter, både nær og fjern. Så kom, lad os udforske den vidunderlige verden af mad sammen.

Så dyk ind i Myfoodblog.dks univers og lad dig lokke af duftende aromaer, farverig præsentation og min passion for mad. Glem sved på panden og lad dig forkæle med kulinariske glæder, der bare venter på at blive opdaget.

Find me on: Web | Facebook

error: Content is protected !!