Hovedretter

Gammeldags grydestegt kylling

Jeg er vild med gammeldags grydestegt kylling. Det smager godt, det er let at lave, og sovsen er guddommelig. Vi får det mindst 1 gang om måneden, så vilde er vi med det. Enten med almindelige kogte kartofler til eller med kartoffelmos, hvis Jesper (min kæreste) får lov til at bestemme.

Sovsen

Sovsen er et helt kapitel for sig. Hvis man laver den rigtigt, får man lyst til at spise den som suppe. Og den består kun af 3 ingredienser: vand, fløde og kyllinge boullion. Jeg bruger altid maizena til at jævne sovsen. Dels er det nemt,og så er det fedtfattigt.

Tilbehør

Om vinteren serverer jeg hjemmelavet agurkesalat til. Få opskriften her. Kartoflerne er enten kogte eller kartoffelmos  fordi man skal have noget, der kan suge den skønne sovs. Om sommeren laver jeg rabarberkompot og nye kartofler som tilbehør.

Rester

Da vi kun er to, kan resterne af kyllingen snildt bruges dagen efter. Vi bruger kyllingekødet til nachos, sandwichs eller quesadillas. Men denne gang brugte vi kyllingekødet til tarteletter dagen efter.

Tidsforbrug

Ja, det tager lidt tid at lave gammeldags grydestegt kylling, ca. 1 time. Så det skal planlægges lidt, men det er super nemt, fordi det stort set passer sig selv. Og kan sagtens bruges som en lækker gæsteret, hvis man kører dansk tema.


Til 4 personer

Du skal bruge:

1 stor kylling
2 boullionterninger kylling (gerne de flydende) + vand
1 persilledusk
Kartofler eller kartoffelmos
Salt
Peber
1/4 liter piskefløde
Evt. lidt kulør
Lidt smør til stegning
2 spsk. Maizena+ vand

Sådan gør du:

  • Gnid kyllingen god ind i salt og peber.
  • Skyld persillen grundigt og kom den ind i kyllingen.
  • Smelt en god klat smør i en stor gryde ved medium varme.
  • Når smørret er smeltet, brunes kyllingen på alle fire sider. Pas på, det kan sprutte.
  • Når kyllingen er brunet, lægges den med brysterne op ad.
  • Hæld vand på, så kyllingen er halvt dækket ca. 1 liter.
  • Kom bouillon ned i væsken.
  • Skru ned for varmen, så kyllingen simrer. Læg låg på i 30 min.
  • Imens laves tilbehøret f.eks. agurkesalat, kartoffler eller kartoffelmos.
  • Efter 30 min. vendes kyllingen om på brystet og får 30 min. mere.
  • Vend kyllingen igen og tjek, om den er færdig. Det gør du ved at skære et lille snit, der hvor låret hæfter på skroget. Hvis saften er klar, er kyllinhen færdig. Hvis den er rød, skal den have lidt endnu.
  • Tag kyllingen op ad gryden, og læg den på et skærebræt med saftrande.
  • Lav nu sovsen. Kom piskefløden i sovsen, og smag den til med salt og peber. Måske skal der lidt mere bouillon i.
  • Tilsæt et par dråber kulør, hvis du ønsker sovsen mere mørk.
  • For at gøre sovsen tykkere, tilsættes udrørt maizena. Kom maizenaen i et glas, hæld vand i og rør rundt. Blandingen skal have en konsistens som mælk.
  • Kom maizenablandingen i sovsen lidt ad gangen, det er ikke sikkert, alt skal bruges. Sovsen skal lige op at koge, inden der tilsættes mere. Stop, når du synes, sovsen har den rette konsistens.
  • Skær kyllingen ud i lår, bryst og vinger.
  • Anret på en tallerken med kartoffelmos og sovs.

Print Friendly, PDF & Email