Spiseguide til artiskokker – trin for trin

Alt for få, efter min mening, spiser artiskokker. Det har måske noget at gøre med, at når man først har kogt den, så ved man ikke, hvad man skal gøre med den? Jeg har derfor lavet denne guide, der tager dig igennem de forskellige trin – lige fra man tilbereder den, til man piller og spiser den. Det er slet ikke så svært.

Jeg eeeelsker artiskokker om sommeren, det er den perfekte forret eller frokostret til gæster eller bare hygge. De er i sæson fra juli til september og bør ikke koster mere end 16 kr. stk. Når de er på tilbud, koster de 10 kr. Der er noget eksklusivt over at sidde og spise en blomst – den er godt nok fra en tidsel, men det behøver man ikke sige. Den blev i tidligere tider anset for at være et elskovsmiddel, som kun var forbeholdt mændene, og så smager den bare fantastisk. Den har en slags nøddersmag.

Du skal bruge

1 citron

1 artiskok

En stor gryde

Salt

Iskoldt smør

Vær opmærksom på, at artiskokker afgiver en bitterhed udenpå bladene, so overføres til ens hænder i rå tilstand. De kan vaskes af med lidt slid. Du kan bruge handsker, men jeg synes ikke, det er et problem.

  1. Fyld en stor gryde med vand. Det skal kunne dække artiskokken.
  2. Kom 4-5 citronskiver i vandet samt lidt salt.
  3. Tag artiskokken og skær stilken af. Helst så tæt op ad bunden som muligt, da man ikke kan spise stilken, når den er kogt.
  4. Kom artiskokken i vandet, læg låg på og tænd for blusset.
  5. Artiskokken skal koge omkring 40 minutter og skal vendes undervejs, så både bund og blade får lige meget tid.
  6. Artiskokken er færdig, når man kan tage et blad af i bunden uden besvær.
  7. Lad den dryppe af i 5 min. med bunden i vejret.

Jeg spiser altid mine artiskokker med salt og iskoldt smør. Det er den perfekte kombination, men man skal ikke være fedtforskrækket. Men der findes mange andre måder at spise dem på.

Når du skal spise en artiskok

Artiskokken er kogt, og nu skal den pilles. Sørg altid for at have en ekstra tallerken til de spiste blade (skrald).

1. Pil de store, tykke blade af. De skal lige dampe af i et par minutter. Kom en smørklat og lidt salt på spidsen af bladet, og brug tænderne til at skrabe kødet af bladet.

2. Når du har spist de yderste, hårde blade, når du ind til de tyndere blade. Dem kan man spise på samme måde, men jeg synes, der er for lidt “kød” på de fleste af dem, og derfor tager jeg dem bare væk. Men prøv dig frem.

3. Når de tynde blade er væk, når du ind til “skægget”, som ikke kan spises. Det skal skrabes væk, helst uden for mange “hår” alle vegne.


4. Tag en skarp kniv og riv hårene af lidt ad gangen, så du når ind til den lækre bund.


5. Sådan ser en renset bund ud. Den er kronen på værket, det ypperste. Vend den om og sørg for, at stokken er skåret helt tæt på bunden. Den er nemlig uspiselig.

6. Kom en god klat iskoldt smør og noget flagesalt på bunden. Spis den med kniv og gaffel.


Velbekomme!

Myfoodblog.dk
Myfoodblog.dk

Velkommen til Myfoodblog.dk, mit kreative hjertebarn, hvor du finder et sandt festfyrværkeri af smag og nydelse. Jeg er Stine Bengtsson, madentusiast og hjernen bag denne madblog. Her deler jeg mine lidenskaber for madlavning, oplevelser ved bordet og kærligheden til madens univers.

Leder du efter opskrifter til uforglemmeligt gæstemad, der ikke giver sved på panden? Så er du kommet det rette sted! Jeg har sammensat en skattekiste af inspirerende retter fra alverdens køkkener. Du skal bare følge mine trin, og dine gæster vil elske din madlavning.

Mine anmeldelser af kogebøger guider dig til de bedste kulinariske eventyr, og vinanbefalingerne sætter prikken over i’et på dine måltider. For ikke at nævne mine anmeldelser af restauranter, både nær og fjern. Så kom, lad os udforske den vidunderlige verden af mad sammen.

Så dyk ind i Myfoodblog.dks univers og lad dig lokke af duftende aromaer, farverig præsentation og min passion for mad. Glem sved på panden og lad dig forkæle med kulinariske glæder, der bare venter på at blive opdaget.

Find me on: Web | Facebook

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Content is protected !!