Risalamande

Det er blevet tredje søndag i advent, og der står risalamande på programmet. Du får min opskrift på risalamande og jeg afslører familiehemmeligheden, der gør den helt perfekt.

Risengrød

Risalamande laves af risengrød, og i min familie koges den altid den 23. december. Vi koger en ekstra stor portion, da den skal bruges som aftensmad den 23. december, til risalamande den 24. december og til en ekstra portion risalamande, som spises til morgenmad, frokost og aftensmad den 25. december. Vi elsker risalamande i min familie! Og vigtigst af alt, skal der også være en portion risengrød, som skal sættes op på loftet til nissen.

Kogning

Risengrøden skal, alt afhængig af størrelsen på portionen, koges i ca. 35 minutter. Det er forholdsvis overkommeligt, og hvis du følger min anvisning og koger risene i en smule vand først, er der mindre chance for, at grøden brænder på.

Forberedelse

Fordi risengrøden kan laves den 23. december, er der ikke så meget stress den 24. december. Risalamanden skal blot lægges sammen og smages til, hvilket tager 10 minutter. Mandlerne skal smuttes, og det kan du også gøre den 23. december om dagen, så du lige kan hakke dem den 24. december. En dejlig nem dessert, der gør, man har tid til at være sammen med gæsterne.

Familiehemmeligheden

I min familie koges risengrøden altid sammen med en vaniljestang. Det giver den en helt fantastisk smag, og gør risalamanden ekstra lækker. Jeg vælger en luksus vaniliestang fx. en polynesisk vaniljestang og betaler gerne en del penge for den. Den skal være blød, fed og sprængfyldt med vaniljekorn. Det er det hele værd.

Kirsebærsauce

Det er sjældent, man støder på frosne kirsebær i forretningerne. Så hvis du vil lave din egen sauce fra bunden, er du nødt til at høste og fryse dine kirsebær om sommeren. Da jeg ikke er så forudseende, vælger jeg altid et glas syltede kirsebær, hvor jeg selv jævner saucen. Så er jeg sikker på, den får den rette konsistens.

Til 4 personer

Du skal bruge:

190 g. grødris

1 liter økologisk sødmælk

2 1/2 dl. vand

1 vaniljestang – gerne polynesisk

100 g. mandler

5 dl. piskefløde

3 spsk. sukker

2 tsk. vanillesukker

Salt

1 glas syltede dessertkirsebær

2 tsk. maizena (majsstivelse)

Evt. 1 dl. portvin (ruby), kirsebærvin eller rom

Risengrød

Sådan gør du:

 1. Kog vandet op i en tykbundet gryde
 2. Drys risene i vandet, når det koger
 3. Kog ris og vand i 2 minutter
 4. Skær vaniliestangen op og tag kornene ud
 5. Kom mælk, salt, vaniljestang og vaniljekorn ned til risene og bring det i kog, imens du rører
 6. Grøden koges i 35 min. ved svag varme under låg. Rør jævnligt i grøden
 7. Når grøden er færdig, sættes den på køl til den er kold eller næste dag

Risalamande

 1. Kog mandlerne i 4 min., og smut dem (Tag skrællen af)
 2. Hak mandlerne i forskellige størrelser
 3. Pil vaniljestangen ud af risengrøden
 4. Pisk piskefløden til en blød flødeskum
 5. Vend halvdelen af flødeskummet i risegrøden og rør godt rundt
 6. Tilsæt sukker, vaniljesukker og mandlerne
 7. Tilsæt resten af flødeskummet, og vend grøden forsigtigt rundt
 8. Smag til

Kirsebærsauce

 1. Kom de syltede dessertkirsebær i en gryde og kog op
 2. Tilsæt alkohol, hvis du vil have det i
 3. Bland maizena og vand sammen til konsistensen er ligesom mælk
 4. Hæld maizena-blandingen i kirsebærsaucen lidt ad gangen
 5. Når saucen har den tykkelse, du ønsker, er den færdig

Sidste uges opskrift

Glaserede vindruer

Myfoodblog.dk
Myfoodblog.dk

Velkommen til Myfoodblog.dk, mit kreative hjertebarn, hvor du finder et sandt festfyrværkeri af smag og nydelse. Jeg er Stine Bengtsson, madentusiast og hjernen bag denne madblog. Her deler jeg mine lidenskaber for madlavning, oplevelser ved bordet og kærligheden til madens univers.

Leder du efter opskrifter til uforglemmeligt gæstemad, der ikke giver sved på panden? Så er du kommet det rette sted! Jeg har sammensat en skattekiste af inspirerende retter fra alverdens køkkener. Du skal bare følge mine trin, og dine gæster vil elske din madlavning.

Mine anmeldelser af kogebøger guider dig til de bedste kulinariske eventyr, og vinanbefalingerne sætter prikken over i’et på dine måltider. For ikke at nævne mine anmeldelser af restauranter, både nær og fjern. Så kom, lad os udforske den vidunderlige verden af mad sammen.

Så dyk ind i Myfoodblog.dks univers og lad dig lokke af duftende aromaer, farverig præsentation og min passion for mad. Glem sved på panden og lad dig forkæle med kulinariske glæder, der bare venter på at blive opdaget.

Find me on: Web | Facebook

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Content is protected !!