Mazarinkage med lemoncurd og marengs

Denne dessert mazarinkage med lemoncurd og marengs kommer af, at jeg har her leget med udtrykket samt smagene fra en citrontærte og skabt en super lækker dessert, som vil imponere dine gæster. Den kræver lidt tid, men mange af tingene kan laves et par dage i forvejen. Faktisk har jeg bare lavet en mazarinkage istedet for en tærtebund, revet den fra hinanden og lavet nogle små dutter af italiensk marengs og lemoncurd (citroncreme) – mazarintærte med lemoncurd og marengs.

 

Eksperimenter

Jeg elsker at stå og eksperimentere i køkkenet om søndagen, når jeg ikke har andre planer. Jesper er knap så begejstret for mine eksperimenter, da jeg har en tendens til at bruge samtlige potter og pander i køkkenet og er som regel ret udmattet, når der skal ryddes op bagefter, så jeg skal have hans hjælp. Men jeg læste engang dette citat af en ukendt, som jeg holder meget af.

Enhver tåbe kan rydde op. Kun et geni behersker kaos.

Så selvom det ligner kaos, når jeg er i gang, så har jeg fuldkommen tjek på, hvordan mine eksperimenter skal udvikle sig, og hvad jeg har gang i.

Udseende

Jeg eksperimenterer også med udseende på mine desserter, alt efter hvilken oplevelse, jeg vil give mine gæster. Denne dessert kan også laves, hvor du skærer den lille mazarinkage over på midten og kommer lemoncurd imellem de to stykker kage. Sætter kagen på myntesiruppen og sprøjter den italienske marengs på toppen, hvorefter den brændes med en gasbrænder. Du kan selv vælge hvilket udseende, der passer dine gæster. Det vigtigste er, at alle smagene er der – det syrlige fra myntesiruppen, den søde marengs, det syrlige og fede fra lemoncurden, og det bløde og svampede fra mazarinkagen.

Marengs

I 2002 var jeg på et længere ophold i New Zealand. New Zealand er eksperter i marengsdesserten Pavlova, som er deres nationaldessert. Dengang lærte jeg, at man aldrig måtte lave marengs i regnvejr, da det har en effekt på, om din marengs lykkedes. Så vælg en solskinsdag, når du skal lave noget med marengs. Jeg havde ikke tid til at vente på solen, så mine marengs er blevet lettere bløde og ikke helt så skarpe, som jeg drømte om. Men så må jeg bare lære at gøre, som jeg er blevet fortalt.

Mazarinkage

Jeg kommer altid marcipan i min mazarinkage. Det gør, at den bliver dejlig svampet og fugtig. Den kan fryses, men skal tø langsomt op i køleskabet natten over. Kagen kan også serveres på andre måder fx. overtrækkes med mørk chokolade og serves med lidt hindbær eller blot serves med frisk frugt og myntesiruppen. I denne dessert bruger jeg en silikoneform med flere forme i, så jeg får små kager. Men du kan også lave den i en springform og så udstikke kagen i små cirkler.

Silikoneform til små kager

 

Du skal bruge:

100 g. sukker

100 g. blødt smør

100 g. groftrevet marcipan

2 æg

3,5 spsk. hvedemel

Fintrevet skal af en citron1

1 springform eller en siliconeform med ca. 10 små forme

Lidt smør til at smørre formene

 

Sådan gør du:

 1. Kom den revede marzipan, smørret, citronskal og sukkeret i en skål og pisk med en elpisker. Du kan også bruge en røremaskine
 2. Når det er blandet godt sammen, kom et æg i ad gangen, og pisk noget mere
 3. Vend melet i forsigtigt med en dejskraber
 4. Smør de små forme godt
 5. Hæld dejen i formene
 6. Bag de små kager i 20 min. v. 175 grader. Hvis du bruger en springform skal den bages i 45 min.

Lemoncurd

Lemoncurd er en citroncreme, der også kan bruges til at smørre på brødet om morgenen. Den har en dejlig balance af sødt og syrligt. Den kan laves nogle dage i forvejen og stå på køl, indtil den skal bruges.

Du skal bruge:

2 æg

2 citroner, saft + skal fra 1

35 g. koldt smør i tern

85 g. sukker

1 blad husblas

Sådan gør du:

 1. Læg husblas i blød i rigeligt vand (10 min.)
 2. Citronsaft, sukker og æg kommes i en gryde og varmes blidt op, indtil sukkeret er smeltet. Det må ikke koge, så bliver det til røræg. Pisk hele tiden.
 3. Når cremen begynder at blive en smule tykkere, kommes det kolde smør i lidt af gangen, og der piskes.
 4. Kom citronskallen i.
 5. Når cremen er blevet tyk, skal der husblas i.
 6. Tag husblas-bladet, kram alt vand ud af det, og kom det i cremen.
 7. Cremen er færdig og skal køle af, når den er blevet tyk.

Myntesukker

Myntesukkeret er rigtig flot og kan bruges til mange andre ting fx. kommes oven på jordbær, bruges til sirup eller gives som værtindegave. Sukkeret kan laves et par dage i forvejen.

Du skal bruge:

150 g. sukker

1 bundt mynte

Sådan gør du:

 1. Kom sukker og mynte i en foodprocessor
 2. Blend, indtil sukkeret er blevet helt grønt

 

Myntemarengs

Hvis marengsen stadig er blød efter 2 timer, kan du give den lidt ekstra i ovnen. Du må endelig ikke skrue op for varmen, så bliver den brun.

Du skal bruge:

50 g. sukker med mynte

1 æggehvide

1 tsk. eddike

Sådan gør du:

 1. Pisk æggehviden så stiv, at du kan vende skålen på hovedet, uden at æggehviden falder ud.
 2. Pisk myntesukker og eddike i lidt af gangen, så marengsmassen bliver sej, og sukkeret er opløst.
 3. Spred marengsmassen ud på en bageplade med bagepapir på.
 4. Bages 2 timer ved 50 grader.

Myntesirup

Denne sirup kan du bruge til rigtig mange ting. Jeg elsker at komme den over svampede kager, så de bliver endnu mere fugtige. Men du kan også komme den over udskåret frugt, så de bliver marineret. Myntesiruppen kan laves et par dage i forvejen.

Du skal bruge:

3 limefrugter

5-6 spsk. myntesukker

2 spsk. vand

Sådan gør du:

 1. Pres saften ud af limefrugterne, og kom den i en gryde sammen med sukker og vand.
 2. Kog blandingen op til sukkeret er opløst. Smag evt. til, om der er behov for mere sukker. Den må gerne være lidt syrlig.
 3. Fortsæt med at koge sukkermassen, indtil den er tyk som en sirup.
 4. Lad den afkøle.

Italiensk marengs

Italiensk marengs er anderledes end normal marengs, da der bliver lavet en varm sukkersirup, som kommes i æggehviderne. Det gør, at marengsen bliver sej og bedre kan holde formen. Den kan spises rå, bagt eller brændes med en gasbrænder, som i denne dessert.

Gasbrænder

 

Du skal bruge:

60 g. æggehvide

60 ml. vand

150 g. sukker

Sådan gør du:

 1. Pisk æggehvider så stive, at du kan vende dem på hovedet, uden at de falder ned.
 2. Kog vand og sukker sammen i en gryde. Når sukkerblandingen når 116 grader (brug et stegetermometer/sukkertermometer) tages den hurtigt af varmen.
 3. Bland siruppen i æggehviderne lidt ad gangen, mens der piskes. Hvis der kommer for meget i ad gangen, vil æggene blive til røræg.
 4. Når siruppen er kommet ned til æggehviderne, piskes blandingen, indtil marengsen er sej og holder formen.

Kagen samles

Når alt er lavet, skal kagen samles. Du skal bruge ca. 5 hindbær pr. dessert og et bdt. mynte til pynt. Jeg tager en tallerken og brækker kagen i små stykker. Det er vigtigt, at alt det, du lægger på tallerknen er i ulige antal. Det gør retten mere interessant at se på. Jeg brugte 5 stykker kage, men vil fremover bruge 7. Så lavede jeg 7 dutter af lemoncurd rundt om på tallerknen. Det skal se tilfældigt ud. Derefter 7 dutter italiensk marengs, som jeg brændte lidt med gasbrænderen. Til sidst satte jeg 5 hindbær, brækkede 5 stykker af myntemarengsen af og satte tilfældigt. Strøede nogle mynteblade over og hældte myntesiruppen rundt i cirkler på tallerknen. Voila! Mazarinkage med lemoncurd og marengs.

Eller den anden udgave

Det kan være rigtig svært at finde den helt rigtige vin til en både sød og syrlig dessert, som denne mazarinkage med lemoncurd og marengs er. Men jeg vil anbefale en Moscado d’asti, som også er sød eller en Riesling Auslese.


Andre desserter

Mangler du en lækker is, der med sin anderledes og super lækre smag vil imponere dine gæster? Så prøv denne saltet karamel- og kokosis. Den er rigtig nem at lave og smager skønt.

Myfoodblog.dk
Myfoodblog.dk

Velkommen til Myfoodblog.dk, mit kreative hjertebarn, hvor du finder et sandt festfyrværkeri af smag og nydelse. Jeg er Stine Bengtsson, madentusiast og hjernen bag denne madblog. Her deler jeg mine lidenskaber for madlavning, oplevelser ved bordet og kærligheden til madens univers.

Leder du efter opskrifter til uforglemmeligt gæstemad, der ikke giver sved på panden? Så er du kommet det rette sted! Jeg har sammensat en skattekiste af inspirerende retter fra alverdens køkkener. Du skal bare følge mine trin, og dine gæster vil elske din madlavning.

Mine anmeldelser af kogebøger guider dig til de bedste kulinariske eventyr, og vinanbefalingerne sætter prikken over i’et på dine måltider. For ikke at nævne mine anmeldelser af restauranter, både nær og fjern. Så kom, lad os udforske den vidunderlige verden af mad sammen.

Så dyk ind i Myfoodblog.dks univers og lad dig lokke af duftende aromaer, farverig præsentation og min passion for mad. Glem sved på panden og lad dig forkæle med kulinariske glæder, der bare venter på at blive opdaget.

Find me on: Web | Facebook

1 Comment

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Content is protected !!