Vidste du, du kan lave hjemmelavet mascarpone? Det kan du, og det er ret nemt. Det eneste du skal bruge er fløde og citron.
Italiensk ost
Mascarpone er en rig og cremet italiensk friskost, der stammer fra Lombardiet-regionen i det nordlige Italien. Denne lækre ost er kendt for sin bløde tekstur og milde smag, der gør den utrolig alsidig i køkkenet. Den bruges både i det søde og det salte køkken.
Sådan fremstilles den
Osten fremstilles traditionelt ved at varme fløde op og tilsætte en syre, såsom citronsaft eller eddike, som får fløden til at koagulere dvs. skille. Efter koaguleringen fjernes vallen, og den tilbageværende masse bliver til mascarpone. Denne proces giver osten dens karakteristiske silkeagtige konsistens og rige, fyldige smag.
Det kan du bruge den til
Mascarpone anvendes både søde og salte retter. Den mest kendte anvendelse af mascarpone er nok i den klassiske italienske dessert tiramisu, hvor den blandes med æg, sukker for at skabe en lækker og luftig creme. Osteb bruges også ofte i cheesecakes, som en rig erstatning for flødeost, hvilket giver en blødere og mere luksuriøs tekstur.
I det salte køkken kan mascarpone anvendes til at komme i saucer og supper, hvilket giver en cremet konsistens. Den kan også røres i risotto lige inden servering for at gøre den ekstra cremet og fyldig. Mascarpone er også lækker smurt på brød eller som en del af en forret med røget laks eller prosciutto.
Citrontiramisu
Jeg bruger især mascarpone, når jeg laver tiramisu. Er du som mig også vild med citron, så skulle du prøve denne citrontiramisu. Den er friskere og lettere end den originale tiramisu. Udover mascarpone bruger jeg limoncello, lemoncurd og ladyfingers.
Få opskriften her: https://myfoodblog.dk/citron-tiramisu/
Mascarpone
Ingredienser
- 2,5 dl piskefløde gerne økologisk
- 1 spsk citronsaft
Sådan gør du
- Fløden varmes op i en gryde til 85 grader. Brug et termometer og rør rundt hele tiden
- Når fløden er 85 grader kommes citronsaften i, hvorefter fløden bliver tykkere
- Sæt fløden i køleskabet til næste dag
- Næste dag kommes fløden over i en si foret med køkkenrulle. Under sien skal der være en skål. Sæt flødemassen i køleskabet endnu et døgn, så vallen kan dræne fra massen
- Næste dag er osten færdig og kan bruges eller kommes i en lufttæt beholder.
Video
Andre italienske opskrifter
Er du som mig vild med italienske opskrifter, så finder du min samling via linket. Meget af inspirationen til disse retterne stammer fra mine rejser til Italien.