Laksepirog er en dejlig forret til gæster eller som frokostret til en søndagsfrokost. Piroggen er meget nem at lave og smager skønt med lidt cremefraiche rørt med dild.
Denne opskrift er til 10 personer.
Pirog
300 g. ferskrøget laks (gerne lakserester)
40 g. smør
1 løg
1 fed hvidløg
1 æggeblomme
1/2 dl. creme fraiche 18 %
Salt og peber
450 g. optøet frossen spinat
450 g. eller en pakke med 6 plader butterdej
1 æg til pensling
Dildcreme
4.5 dl. cremefraiche 18 %
1 bdt. dild
1 spsk. olivenolie
Pirog:
- Hak løg og hvidløg fint.
- Smelt 20 g. smør på en stor pande
- Steg løg og hvidløg i smørret et par minutter. Det må ikke tage farve.
- Laksen kommes på panden og svitses et par minutter. Den må gerne gå i mindre stykker.
- Sluk for panden og lad blandingen køle lidt af.
- Kom en æggeblomme og creme fraiche ned i lakseblandingen.
- Krydre med salt og peber.
- Stil blandingen på køl.
- Kom de sidste 20 g. smør på en ren pande og kom spinaten ved. Spinaten skal varmes igennem.
- Smag til med salt og peber og 1 fed presset hvidløg.
- Sæt spinaten til side.
- Lad butterdejen tø op i ca. 20 min. på køkkenbordet.
- Tag 3 plader butterdej og sæt dem sammen, så du får en rektangel på 40 x 25 cm. Brug kagerullen til at rulle dem ud.
- Kom spinaten i midten af pladerne. Pas på med ikke at få noget væde med.
- Kom lakseblandingen oven på. Pas også på med væden her.
- Kom hakket dild oven på.
- Smør med et pisket æg hele vejen rundt om fyldet.
- Sæt de sidste 3 plader butterdej sammen og rul dem ud til 40 x 25 cm.
- Læg dem oven på fyldet, som et låg.
- Tryk med en gaffel hele vejen rundt om piroggen, så kanterne bliver limet sammen.
- Pensl hele piroggen med æg.
- Bages i ovnen 8-10 min. ved 250 grader.
Dildcreme
- Bland alle ingredienser sammen til dildcremen og smag til med salt og peber.
Andre retter med laks
Til denne laksepirog vil jeg servere en dejlig flaske Sancerre, som er lavet på Savignon Blanc-druen og kommer fra området Loire i Frankrig.
1 Comment