Jeg elsker and! Nærmere bestemt andebrystet og helst fra en hel and. Det smager bare bedre. I min familie er det altid min mor, der laver anden både til Mortens Aften og til Juleaften. Det er hun fantastisk til!
Hun har nøje udvalgt hver en and, vi får, da hun har helt specifikke krav til dem. Det skal være pekingænder, der er 14 uger gamle, og de skal veje mellem 3100-3400 gram. Derudover må de gerne være både økologiske og fritgående. De er som regel frosne, da de friske koster betydeligt mere. Hun regner med, at der skal være 3 personer om en and, så der bliver lavet en del ænder hos os juleaften.
For at kunne nå at lave alle de ænder, laver hun flere af dem dagen før. Det er kun dejligt, at huset dufter af and i flere dage. Det er bare så forfærdeligt hårdt, når man ikke må smage! Nogle af jer vil måske tænke, “Det er da synd at stege dem dagen før, så bliver de tørre og kedelige”, men nej. Hun har selvfølgelig et trick! Nemlig at pensle anden med andefedt lige inden, den bliver sat i ovnen igen. Den bliver stegt i 6 timer, og da den laves dagen før, slipper man for en masse stress og besvær. Det kan klart anbefales.
Efter 4 timer på brystet ved 130 grader
Andsteg – stegt dagen før
1/2 pose svedsker
2-3 æbler, gerne Belle de Boskoob
Andefond
1-2 gulerødder
1 løg
1 pekingand på ca. 3400 gram
Anden optøs i køleskabet 3 dage før, den skal steges.
Dagen før, den skal spises
- Anden tages ud af køleskabet, og indmaden fjernes (gem det, skal bruges til sovs).
- Fjern evt. fedtklumper og gem dem til sovsen.
- Fyld anden med svedsker og æblebåde (gem lidt af både svedsker og æble til sovsen)
- Luk anden med kødnåle.
- Krydr anden med salt og peber.
- Anden sætte ind i en 130 grader forvarm ovn på en rist med en dyb bradepande under til at opfange skyen. Der er 1 liter kogende vand i bradepanden.
- Anden skal ligge med brystet nedad i 4 timer. Hvorefter den vendes om på ryggen og får 2 timer.
- Når anden er stegt færdig, står den og hviler på bordet, til den er lunken og kan skæres ud.
- Kom skyen fra bradepanden over i gryden med sovs.
- Partér anden i hele bryster, vinger og lår. Læg det i et alu-fad og sæt på køl til dagen efter.
Andesovs
Laves samtidig med at anden steges
- Brug fedtet fra anden, som du skar af og smelt det i en gryde.
- Brun indmaden, æble, løg, gulerod og svedsker af.
- Kom en god andefond på (ca. 1 liter).
- Lad det koge ind i et par timer.
- Si sovs og lad den køle af.
- Kom indholdet fra bradepanden over i sovsen.
- Gem sovsen i køleskabet til dagen efter.
Selve dagen hvor anden skal spises
- Sovsen varmes op og jævnes med maizena. Smag til med salt og peber.
- Anden pensles med andefedt.
- Varm ovnen op til 225 grader og sæt anden ind i ca. 10 minutter til skindet er sprødt, brug evt. grill.
God fornøjelse