World Vegan Month
November måned er World Vegan Month verden over, og derfor er dette blogindlæg en del af en serie, som jeg laver i samarbejde med Muusmann Forlag og andre madbloggere fra Bloggers By Heart .
World Vegan Month startede i november 1994 for at skabe opmærksomhed på det at spise vegansk. De valgte november måned helt bevidst, fordi den ligger lige efter Halloween, som jo har noget med død at gøre, og man ville gerne ære de dyr, som var døde for det ene formål, at vi mennesker kan få noget at spise. Du kan læse mere om World Vegan Month her.
Vind kogebogen Plantebaseret gourmet
Jeg har kastet mig ud i at anmelde og afprøve en opskrift fra Neel Engholms kogebog Plantebaseret gourmet fra Muusmanns forlag. Vil du være med til at vinde et eksemplar af bogen, så tilmeld dig mit nyhedsbrev her.
Vinderen trækkes den 26. november i forbindelse med, at jeg åbner op for min adventskalender og minikursus “Sådan laver du julemiddagen – uden at få sved på panden juleaften”. Læs mere om adventskalenderen her.
Vegansk mad
En af mine spidskompetencer inden for madlavning er, at jeg kan forkæle mine gæster med lækker mad. Vegansk mad må ikke indeholde honning, æg, mælk eller kød – og det er jeg rigtig god til at bruge i mine opskrifter. Så det er lidt af en udfordring, jeg har kastet mig ud i. Jeg vil gerne lære at servere noget mere vegansk til mine gæster, samtidig med de stadig føler, de bliver forkælet. Så bogen Plantebaseret Gourmet lyder ikke dårlig.
Flotte billeder
Er der én ting, en kogebog SKAL have, så er det flotte billeder. Og det må man sige, Plantebaseret Gourmet har. Man kan virkelig fornemme, at Neel Engholm gerne vil appellere til alle vores sanser, når hun sammensætter farverne på råvarerne i hendes opskrifter. Hun bruger bevidst blå kartofler, hvilket giver et helt utroligt farvespil, og man får helt lyst til at slikke siderne i bogen.
Dehydrator/tørreovn
Neel Engholm bruger en dehydrator til rigtig mange af opskrifterne. Det gør hun, fordi hun synes, det tilføjer sprødhed og fremhæver råvarernes smag. Da jeg ikke har en dehydrator mere, valgte jeg at bruge min ovn. Den er ikke nær så optimal i forhold til at styre temperaturen, spare på strøm eller skabe cirkulation af luften, som en dehydrator er. Men i mangel af bedre, så var dét det bedste alternativ.
En dehydrator er en maskine, der trækker fugten ud af grøntsager, frugter og urter, så vitaminer og enzymer bliver bevaret. Det er især populært i øjeblikket at lave sine egne dehydrerede appelsin- og citronskiver, som af ægte Gin & Tonic fans bruges som garnish/pynt.
Jeg købte selv en af samme grund. Jeg lavede dehydrerede jordbær, citroner, urter og appelsiner. Men jeg prøvede den kun én enkelt gang, så mistede jeg tålmodigheden med den og solgte den videre. Jeg måtte sætte den ind i et rum for sig selv, fordi den larmede så meget, at jeg blev vanvittig over den konstante susen. Derudover afgav den fugt til rummet, og det, syntes jeg ikke, var optimalt i en lejlighed. Så jeg må købe min garnish færdig til mine G & T fremover. Jeg er senere ladet mig fortælle, at man ikke skal tørre frugt sammen med krydderurter, da de skal have forskellige temperaturer og tørretid.
Anderledes ingredienser
Som ny ud i det plantebaserede univers savner jeg en kort forklaring på nogle af de valg, som Neel Engholm har truffet i forhold til ingredienser. Der kunne godt være en lille faktaboks eller side om fx. gærflager, lectin, aktivt kul, og hvorfor hun vælger at bruge dette i sine opskrifter. Det hele virker lidt for indforstået.
Gærflager
Jeg havde aldrig hørt om gærflager, før jeg fik denne bog i hånden. De er ofte tilføjet opskrifter i bogen, og det er de grundet deres smag. Gærflager tilføjer nemlig retten en “ostesmag” eller umami-smag, som virkelig passer ind i den plantebaserede madlavning. Jeg vil til enhver tid foretrække ost, men det må man jo ikke bruge i det her veganske koncept. I kan godt høre, jeg er udfordret – ikke?
Solsikkespread
Jeg valgte at kaste mig ud i at lave dehydrerede forårsløg, fordi de så lækre og forholdsvis simple ud. Derudover synes jeg, det var en smart idé, at svøbe forårsløgene i noget, der kan give lidt knas og lækker smag.
Jeg har taget mig den frihed at bruge solsikkespreaden på både dehydrerede forårsløg og bønnerne, selvom Neel bruger en spread med cashewnødder på bønnerne i bogen. Jeg har desuden valgt at halvere opskriften, da den ellers ville være noget voldsom. Jeg kogte bønnerne i et par min., inden jeg brugte dem, selvom dette ikke står i opskriften. Der bruger hun dem direkte fra frost. Selvom jeg ved, at lektinerne, der finder i bønner, er delvist uskadeliggjort, når man bruger frostbønner, havde jeg ikke lyst til at få ondt i maven. Så for en sikkerhedsskyld koger jeg bønnerne.
Det skal du bruge:
200 g. grønne bønner fra frost (Haricot vert)
3-5 stk. forårsløg
Ingredienserne på solsikkespread kommer fra Neel Engholms bog Plantebaseret Gourmet, men er her halveret. Fremgangsmåden har jeg selv lavet, da jeg bruger ovn og ikke en dehydrator.
Solsikkespread
175 g. solsikkekerner
1 3/4 dl. vand
3/4 dl. eddike
10 g. gærflager
1/2 fed hvidløg
1/2 tsk. salt
Sådan gør du
- Blend ingredienserne til spreaden sammen til en cremet masse
- Skær løgene halvt over og derefter på langs
- Vask dem grundig, og lad dem dryppe af på et viskestykke
- Kog de grønne bønner 2 min., skyld dem bagefter i koldt vand og læg dem til at dryppe af på et viskestykke
- Dyp bønnerne og forårsløgene godt i spreaden
- Kom dem på en bageplade med bagepapir og ind i ovnen ved 50 grader
- Lad ovnlågen stå lidt på klem
- Giv dem 9 timer i ovnen
- Servér
Resultatet
Ja, jeg må indrømme, jeg var ikke sønderlig imponeret af resultatet. Eddiken var enormt gennemtrængende, og dét, syntes jeg ikke, klædte hverken forårsløgene eller bønnerne. Derudover syntes jeg, de manglede salt.
Mit koncept på bloggen er nem gæstemad, og det var det her ikke. Det tog en evighed og var noget værre fedteri. Ét er sikkert, man skal have tålmodighed, hvilket jeg ikke er i besiddelse af. Så alle de opskrifter i bogen, hvor jeg skal bruge en dehydrator vil ikke blive brugt af mig – Og så er der faktisk ikke så mange tilbage. Men måske jeg skal prøve champignonpatéen en dag, jeg har jo en hel æske med gærflager på 500 g. tilbage, og der skal bruges 30 g. i patéen, så jeg har gærflager nok til de næste 100 år.
Gourmet
Alt i alt har jeg fundet ud af, at der er en grund til, jeg ikke laver plantebaseret gourmet eller vegansk. Jeg savner simpelthen at kunne bruge mejeriprodukter og kød. Dette er ikke gourmet for mig! Men jeg er sikker på, at hvis man elsker vegansk, kan man få en masse ud af denne bog.
De andre madbloggere
Vil du følge med i de andre madbloggeres indlæg i forbindelse med World Vegan Month, så kan du se dem her:
Andre anmeldelser af kogebøger
Læs anmeldelsen af Inge Lynggard Hansens kogebog Det persiske Køkken og få 3 lækre opskrifter oven i.