Det er svampetid, og der er ikke noget bedre end at servere et stykke ristet brød med kantarelstuvning for sine gæster. Det er en utrolig lækker forret eller kanapé, som er meget nem at lave.
Fang dem selv
Da jeg var lille, blev jeg tvangsindlagt til at gå med på min mors ture i skoven for at gå på jagt efter svampe. Jeg siger tvangsindlagt, men det var egentlig meget hyggeligt – den første time! Min mor blev altid så bidt af jagten, at hun fik os længere og længere ind i skoven, og turen varede aldrig den time, hun lovede, men snarere 3 1/2 time. Og en del gange kom vi hjem med tomme kurve.Men det er muligt at fange kantarellerne selv. Så sent som i juli fandt min mor og lillebror rigtig mange små og lækre, da vi var på sommerferie ved Lemvig. Men jeg køber dem altså i supermarkedet, og der kan de fås i øjeblikket til en god pris.
Skal man vaske svampe?
Nej, det skal man ikke, for svampe suger vand. Man skal i stedet børste dem med en pensel og en lille kniv. Det kan være svært at få alt skidt af, men gør et forsøg. Det er altid bedre, når det ikke knaser.
En blanding
Min kantarelstuvning består altid af kantareller og champignons. Det gør den, fordi jeg synes, champignons tilføjer noget mere smag. Kantarellerne kan godt være ret milde i smagen – især hvis de ikke er danske.
Smørstegning
Det er ingen hemmelighed, at min kantarelstuvning ikke er en fedtfattig sag. Hvis du ikke har noget imod lidt fedt i maden så overvej, om du vil give kantarelstuvningen lidt ekstra kærlighed ved at smørstege brødet. Jeg har i denne opskrift udstykket groft toastbrød i cirkler, som jeg har stegt på panden i smør. Men du kan også bare riste brødet.
Kantarelstuvning
Ingredienser
- 100 g. kantareller
- 150 g. champignons
- 1 spsk. olivenolie
- 50 g. smør
- 1 1/2 dl. piskefløde 38 %
- 2 dråber kulør
- lidt citronsagt
- 4 skriver toastbrød
Sådan gør du
- Rens champignons og kantareller godt
- Skær champignons i skiver, lad kantarellerne være hele eller riv dem i to dele
- Kom 1 spsk. olie på panden ved middelvarme. Steg svampene i olien, indtil de har fået en flot, brun farve ca. 5-10 min.
- Kom 25 g. smør på panden og rør godt rundt
- Tilsæt fløden og kulør
- Smag til med salt, peber og citronsaft
- Kantarelstuvningen er færdig, når fløden er blevet tyk og cremet
- Udstik brødet, og steg det brunt på begge sider i resten af smørret
En lækker Pinot Noir vil være det sikre valgt til denne kantarelstuvning. Er du mere til hvidvine, kan du vælge en Pinot Gris fra Alsace. Begge druesorter har noter af svampe og er derfor et oplagt valg.